Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımı artıyor ve bu durum, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı klima zatürresi vakalarının artmasına neden oluyor. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını belirten Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu durumun çocuklar için COVID-19'a oranla daha ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Klima Zatürresi Nedir?
Prof. Dr. Şevket Özkaya, yaz sezonunda tatil yapanların klima kullanımının artmasıyla birlikte bronşit ve zatürre vakalarının hızla yükseldiğini belirtti. Otel ve tatil köylerinde konaklayanlar arasında 'beni klima çarptı' diyen kişilerin sayısının arttığını ve bu kişilerin çoğunda zatürre vakası tespit edildiğini söyledi. Özellikle çocuk yaş grubunun bu hastalıktan daha fazla etkilendiğini vurgulayan Özkaya, 'Ciddi sayıda, daha önce görülmemiş derecede çocuk bronşiti ve zatürresi vakaları görmeye başladık. Hatta COVID-19 salgınında, çocuk yaş grubunda bu kadar çok zatürre görmüyorduk,' dedi.
Kronik Hastalığı Olanlar İçin Risk Daha Büyük
Prof. Dr. Özkaya, Legionella pneumophila isimli bakterinin klimalardan üremesi sonucu ortaya çıkan bu hastalığın, kronik rahatsızlığı olanlarda ölümcül olabileceğini belirtti. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerin klima kullanımında daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.
Sauna, Hamam ve Kaplıca Havuzları Dikkat Gerektiriyor
Legionella bakterisinin ılık sularda kolaylıkla çoğalabildiğini ve bu nedenle sauna, hamam veya kaplıca havuzlarında dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkaya, bakterinin su damlacıklarının solunması yoluyla insanlara bulaştığını açıkladı. 'Kontamine suların bulunduğu sıcak sulardan çıkan buhar damlacıklarının solunması ile bakteri akciğerlere ulaşır,' diyen Özkaya, klimaların iyi temizlenmesi gerektiğini ve klima zatürresinin grip belirtileriyle karışabileceğini söyledi.
Klimalar 22 Derecenin Altına Düşmemeli
Prof. Dr. Özkaya, özellikle tatile çıkan vatandaşların, klima ayarlarını 22 derecenin altına düşürmemelerini ve çok fazla ısı değişimine maruz kalmamalarını tavsiye etti. 'Özellikle kapalı yerlerde kendilerine dikkat etmeliler.' diyerek uyarılarda bulundu.
Lejyoner Hastalığı Nedir?
Lejyoner hastalığı, 1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Philadelphia kentinde gerçekleşen bir Legionella salgınına atfen bu ismi almıştır. Legionella bakterisi genellikle tatlı su ortamlarında bulunur ve karmaşık dağıtım sistemleri nedeniyle oteller gibi büyük binalarda daha kolay yayılır. Hastalık, kontamine su damlacıklarının solunması yoluyla bulaşır ve kişiden kişiye yayılım göstermez.