Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zuhal Gerçek ile İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Güzel ve öğrencisi Betül Yaşin’in yürüttüğü bir araştırma, prostat ve meme kanseri gibi yumuşak doku kanserlerinin tedavisinde potansiyel bir ilaç adayı buldu ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patentlendi.

A W197151 05 Result

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Korunmanın En Etkili Yolu HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserine Karşı Korunmanın En Etkili Yolu HPV Aşısı

Sentetik Moleküllerin Anti-Kanser Aktivitesi

Çalışma kapsamında, Prof. Dr. Gerçek sentez aşamasını gerçekleştirirken, sentetik olarak üretilen özgün moleküllerin anti-kanser aktivitesi Prof. Dr. Güzel ve doktora öğrencisi Yaşin tarafından belirlendi. Yapılan testler sonucunda, bu moleküllerin tirozin kinaz inhibitörü olarak kullanılabileceği tespit edildi.

A W197151 03 Result

'Sentezlenen moleküller yumuşak doku kanserinde çok etkili oldu'

Gerçek, anti-kanser ilaçları üzerinde yürütülen çalışmalarda sentezlenen maddelerin kanserli hücreler üzerinde etkili olduğunu ifade etti. Gerçek, 'Yeni sentezlediğimiz maddelerin tirozin kinaz enzim inhibisyonunu kanıtlayarak sonuçlandırdık. Bu proje kapsamında pek çok yeni ürün sentezledik. Sentezlenen ürünlerin anti-kanser aktivitelerini Prof. Dr. Mustafa Güzel ve doktora öğrencisi Betül Yaşin çalıştılar. Pek çok kanserli hücre hakkında moleküllerin aktivitesi çalışıldı. Özellikle yumuşak doku kanserlerinde çok etkili olduğu bulundu. Bunun üzerine biz de patent başvurumuzu gerçekleştirdik. Patentimizi de aldık, çok mutluyuz. Dileriz pek çok ortak çalışmayla bu buluşlarımız devam eder' dedi.

A W197151 08 Result

'Dünyanın en çok zarar gördüğü kanserin tedavisine bir ışık da biz yakmış oluruz'

Gerçek, günümüzde en yaygın olarak görülen meme ve prostat kanserinin tedavisine katkı sağladıklarını belirtti. Üç yıldır devam eden projenin tamamlanmadığını belirten Gerçek, 'Şu anda dünyanın en çok zarar gördüğü kanserin tedavisine bir ışık da biz yakmış oluruz. Özellikle yumuşak doku derken meme ve prostat kanserinde çok etkili olduğunu kanıtladık. Bizim sentezlediğimiz 8-9 molekül vardı. Bunların türevlerinin aktivitesi de çalışılacak tabi ki. Proje burada bitmedi aslında. Bu bir başlangıçtı. Türevlerine de çalışacağız. Projeyi yaklaşık üç sene boyunca çalıştık. Sonuçlarını daha yeni alıyoruz. İnşallah ilaç olarak görürsek de hepimiz için daha mutluluk verici bir sonuç olacaktır' şeklinde konuştu.

Patent Alınan İlaç Adayı Piyasaya Sunulacak

Patent alınan ilaç adayı, eczacılar ve ilaç enstitüleri tarafından ilaç haline getirilerek satışa sunulabilecek.

Kanserde ağrıyı hafifletmek için ne yapılmalı? Akupunktur mu masaj mı? Özdoğan o çalışmayı paylaştı Kanserde ağrıyı hafifletmek için ne yapılmalı? Akupunktur mu masaj mı? Özdoğan o çalışmayı paylaştı

Kaynak: İHA