Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Sigara kullanımı erken menopoza neden oluyor

Sigara kullanımı erken menopoza neden oluyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 47 olduğunu ancak bazı etkenler nedeniyle bu yaşın 40'a kadar düştüğünü belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sigara kullanımı erken menopoza neden oluyor
KAYNAK: İHA

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, sigara kullanımının erken menopoz üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Erken Menopoz Nedir?

Uyanık, 40 yaş öncesi menopozun erken menopoz olarak adlandırıldığını açıkladı. Menopozun genellikle 40 yaş sonrası kadınlık hormonlarının azalmasıyla başladığını ifade eden Uyanık, sigara ve diğer faktörlerin bu süreci hızlandırdığını belirtti.

Menopozun Sağlıklı Geçirilmesi

Menopoz, 12 ay boyunca adet görememe durumu olarak tanımlanır ve yaşlanmanın başlangıcı olarak algılansa da, kadın yaşamının doğal bir aşamasıdır. Türkiye'de ortalama menopoz yaşı 47-49 iken, dünya genelinde bu yaş aralığı 51-55 olarak görülmektedir. Bu dönemin, kadının yaşamının üçte birini kapsadığını vurgulayan Uyanık, menopozu sağlıklı bir şekilde geçirmek için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

Erken Menopozun Belirtileri ve Riskler

Erken menopozun belirtileri arasında sıcak basması, geceleri terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişiklikleri, unutkanlık, halsizlik ve cinsel istekte azalma yer almaktadır. Ayrıca, idrar tutamama ve idrar kaçırma gibi sağlık problemleri de yaşanabilir. Uzun dönemde ise kemik erimesi ve kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Sağlıklı Menopoz İçin Tavsiyeler

Kadınların menopoz dönemini sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için günlük 30 dakikalık yürüyüş ve basit ağırlık kaldırma egzersizleri yapmaları önerilmektedir. Güneş ışığından faydalanmak, yüksek proteinli ve düşük yağlı beslenmek, kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmek kemik kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, hormon tedavisi ve lokal hormon tedavileri, menopozun etkilerini hafifletmede önemli rol oynar.

Sağlık Kontrollerinin Önemi

Prof. Dr. Uyanık, menopoza geçiş ve menopoz sonrası dönemlerde meme ve jinekolojik kanserlerin sık görüldüğünü belirtti. Bu nedenle, kadınların yılda bir kez sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Mamografi, jinekolojik ultrasonografi ve smear taraması, bu kontrollerin önemli parçalarıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
1999 öncesi sigortalılara Özgür Erdursun'dan emeklilik için kritik tarih!

1999 öncesi sigortalılara Özgür Erdursun'dan emeklilik için kritik tarih!