Sigaranın neden olduğu kanserler arasında akciğer, ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserleri yer alıyor. Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümünden Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, akciğer kanserlerinin erkeklerde %91’inin, kadınlarda ise %69’unun sigara alışkanlığına bağlı olduğunu vurguladı. Sigaranın, içmeyenlere göre akciğer kanseri riskini 15-30 kat, gırtlak kanseri riskini 10 kat artırdığı belirtilirken, idrar yolu kanserleri için bu oran 3 kat, yemek borusu için ise 5 kat olarak tespit edilmiştir.
Sigara Kullanımının Yaygınlığı
Prof. Dr. Dereköy, her yıl dünyada yaklaşık 30 milyon kişinin sigaraya başladığını belirtti. Tütün ve alkol kullanımı, kanserle ilişkilendirilen başlıca faktörlerdir. Sigara sadece sigara değil; puro, pipo, nargile gibi diğer tütün içerikli ürünlerle de bağlantılıdır. Dünyada yaklaşık 1 milyar erkek ve 250 milyon kadın sigara kullanmaktadır.
Sigaranın Tarihçesi ve Zararları
Tütün, yüzyıllarca bir keyif maddesi olarak kabul edilmiştir ancak zararları ancak sonradan anlaşılmıştır. Sigaranın akciğer kanserine neden olduğu, ancak 1950'li yıllarda bilimsel verilerle ortaya konabilmiştir. Son 20 yılda, gelişmiş ülkelerde sigaranın zararları daha iyi anlaşılmış ve sigara içenlerin sayısı büyük oranda düşmüştür. Türkiye'de, sigara karşıtı politikalar sayesinde kapalı alanlarda sigara içmek yasaklanmıştır ve pasif içicilik tehlikesi azaltılmıştır.
Sigara Dumanının Zararlı Bileşenleri
Sigara dumanı, gaz ve katran karışımından oluşur ve yaklaşık bin civarında zehirli bileşen içerir. Bu bileşenler, akciğerlerdeki hava yollarının temizlenmesini bozar ve bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Nikotin, sinir sistemi üzerinde etkilidir, kalp hızını artırırken damarları büzer. Toksik gazlar, karbonmonoksit, hidrojen sülfit ve azot bileşenleri içerir ve oksijenlenmeyi bozarak kanserojen etkiye sahiptir.
Sigara ile Bağlantılı Sağlık Sorunları
Sigara içme alışkanlığı, erkek ölümlerinin %25’ine, kadın ölümlerinin ise %7’sine neden olur. Sigara, akciğer, ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserleriyle ilişkilendirilmiştir. Erkeklerdeki kanserlerin %25'i sigara içimine, kadınlarda ise %4'ü sigara kullanımına bağlanmıştır.
Pasif İçicilik ve Sigaranın Tehlikeleri
Pasif içicilik, başkasının içtiği sigara dumanına maruz kalmak anlamına gelir ve çocuklarda bronş hastalıkları, orta kulak iltihapları, geniz eti büyümesi ve bademcik iltihabı gibi sorunlara yol açabilir. Sigara içme oranlarının yüksek olduğu yerlerde, kanser riskinin de arttığı bilinmektedir.