Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Sağlık-Sen Aile Hekimliği Çalıştay raporunu yayınladı

Sağlık-Sen Aile Hekimliği Çalıştay raporunu yayınladı

Sağlık-Sen, Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı raporunu paylaştı. Raporda kademeli sevk zinciri ve birim artırımı vurgulandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Sağlık-Sen Aile Hekimliği Çalıştay raporunu yayınladı
KAYNAK: İHA

Sağlık-Sen tarafından hazırlanan “Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı”nın sonuç raporunda, Sağlık Bakanlığı'nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili hazırladığı yeni düzenlemeye dikkat çekildi. Raporda, kademeli sevk zinciri uygulaması ve aile hekimliği birimlerinin artırılması gerektiği vurgulandı.

Sevk Zinciri Önerisi: MHRS'de Yüzde 20 Alan Açılmalı

Raporda, sevk zincirine geçiş sürecinin aşamalı olarak yapılması gerektiği belirtilerek, “Sevk zincirine geçişte ilk başta MHRS'den aile hekimleri için açılan alan yüzde 20 olarak planlanmalıdır. Buna paralel olarak aile hekimliği birimi sayısı artırılarak aile hekimi başına düşen nüfus azaltılmalı ki sistem, aile hekimliğinde tıkanmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

Aile Hekimi Başına Düşen Nüfusun Azaltılması Gerekiyor

Aile hekimliği sistemindeki mevcut sorunların ele alındığı raporda, hizmet kalitesinin artırılması için aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması gerektiği belirtildi. “Hekim başına düşen nüfusun azaltılması elzemdir ve bunun için de aile hekimliği birimi ve aile hekimi sayısının artırılması gerekmektedir” denildi. Bu düzenlemenin, aile hekimliği sistemindeki hizmetin kalitesini artıracağı ve mevcut çalışanların gelir kaybı yaşamadan yapılması gerektiği vurgulandı.

Kademeli Sevk Zinciri Uygulaması

Raporda, kademeli sevk zinciri önerisine dikkat çekilerek, “Aile hekimi sevk istediğinde MHRS'ye girip randevu almak zorunda olmalıdır. MHRS'de aile hekimine alan açılmalı ve aile hekimleri buradan sıra beklemeden aynı gün veya ertesi güne randevu alabilmelidir. Buna paralel olarak aile hekimliği birimi sayısı artırılmalıdır” önerisinde bulunuldu. Bu düzenlemenin, aile hekimliği sisteminde tıkanıklık yaşanmasını önleyeceği belirtildi.

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) İyileştirmeleri

Rapor, Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ile ilgili önemli iyileştirme önerileri de sundu. Her ASM'ye bir tıbbi sekreter istihdam edilmesi gerektiği belirtilerek, büyük ASM'lerde güvenlik görevlisi bulundurulmasının önemine dikkat çekildi. Ayrıca, aile sağlığı çalışanı sayısının artırılması ve her üç hekime bir ek aile sağlığı çalışanı planlaması yapılması önerildi.

Aile Hekimliği Çalışanlarının Haklarının İyileştirilmesi

Rapor, aile hekimliği çalışanlarının yıllık izin sürelerinin artırılması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda, aile hekimliği çalışanlarının tavan, destek ve teşvik ödemelerinin de artırılması gerektiği vurgulandı. Bu düzenlemelerin, çalışan memnuniyetini ve hizmet kalitesini artıracağına dikkat çekildi.

Aile Hekimliği Sisteminde Yeni Düzenlemeler Gerekiyor

20 yıldır uygulanan aile hekimliği sisteminde birçok sorun olduğu belirtilen raporda, bu sorunların sadece aile hekimlerini değil, halk sağlığını da derinden etkilediği ifade edildi. Aile hekimliği sisteminin etkinliğini artırmak için kademeli sevk zinciri, aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması ve ASM'lerdeki personel eksikliklerinin giderilmesi gibi önerilere yer verildi.

Sağlık Bakanlığı'na Çağrı yapıldı

Raporda, Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimliği sistemine yönelik yeni düzenlemeleri hayata geçirirken, bu önerileri dikkate alması gerektiği belirtildi. Sevk zinciri uygulaması ve aile hekimliği birimlerinin artırılması gibi önlemlerin, sistemin sürdürülebilirliği ve etkinliği açısından önemli olduğu vurgulandı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kepez’de Motosiklet Kazası: 22 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti

Kepez’de Motosiklet Kazası: 22 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti