Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Ruhumuzu kavuran sıcaklar! İklim değişikliği ruh sağlığımızı da bozuyor

Ruhumuzu kavuran sıcaklar! İklim değişikliği ruh sağlığımızı da bozuyor

Aşırı sıcakların kavurduğu Adana'dan Psikolog Tara Çapar, iklim değişikliğine bağlı depresyon, uyku güçlüğü ve anksiyete gibi ruhsal sorunların artabileceğine dikkat çekiyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ruhumuzu kavuran sıcaklar! İklim değişikliği ruh sağlığımızı da bozuyor
KAYNAK: İHA

İklim değişikliğine bağlı gelişen depresyon, uyku güçlüğü, panik bozukluk ve anksiyete gibi ruhsal sorunların artabileceğine dikkat çeken Psikolog Tara Çapar, bu durumlarla başa çıkabilmek için günlük yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi ve gerektiğinde profesyonel destek alınması gerektiğini vurguluyor.

İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Uzman Psikolog Tara Çapar, iklim değişikliği ve sıcaklıkların artmasının ekosistemin yanı sıra insan sağlığı üzerinde biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Çapar, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini şöyle sıralıyor: 'Sıcaklığa bağlı ölümlerde artış; kalp, dolaşım, solunum ve damar hastalıkları; yangınlarda artış; sera gazlarının artmasıyla prematüre bebek ölümlerinde artış; su kıtlığı nedeniyle hijyen sorunları ve psikolojik sorunlarda artış.'

Ruhsal Sorunlar ve İklim Değişikliği

İklim değişikliği, depresyon, öfke, endişe, kurallara uymama ve intihar gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Psikolog Çapar, bu değişikliklerin her bireyi farklı etkileyebileceğini ve farklı derecelerde stres yaratabileceğini belirtiyor. Bireylerin doğrudan ya da dolaylı yoldan iklim değişikliği ve sonuçlarına maruz kalmaları, stres ve endişe ile sonuçlanabilecek ruhsal sorunlara dönüşebilir. Sıcaklık, uykuya dalmada zorlanma, erken uyanma, uyuyamama, iştahta azalma ve günlük egzersizlerden kaçınma gibi sorunlara yol açarak bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir.

Uyuyamıyorsanız Kahve, Sigara ve İçkiyi Azaltın

Kalitesiz uyku, bireyin motivasyonunu, duygusal durumunu ve genel modunu olumsuz etkiler. Psikolog Çapar, kalitesiz uykunun iş performansını, karar verme sürecini ve sosyal ilişkileri de etkilediğini belirtiyor. Klinik çalışmalar, bir ya da iki gecelik uykusuzluğun bile duygusal ifadenin azalması, empati yapmada bozulma, çökkünlük ve paranoid belirtiler gibi sorunlara yol açabileceğini gösteriyor. Çapar, uyku bozulduğunda kafein, alkol ve nikotin gibi kimyasalları azaltmanın önemine dikkat çekiyor ve akşamları ağır yemeklerden kaçınmayı, hafif yemeklerle beslenmeyi ve uyku öncesinde egzersiz yapmayı öneriyor. Ayrıca, her gün aynı saatte yatağa girmenin, sessiz, karanlık ve serin bir ortam sağlamanın ve uyumadan 30 dakika önce tüm ekranları kapatmanın uyku kalitesini artırabileceğini belirtiyor.

Stresi Azaltmak İçin Gevşeme Metodlarını Kullanın

Psikolog Çapar, iklim değişikliğine bağlı gelişen anksiyete ve panik bozukluğu, depresyon, stres ile baş edememe, somatoform bozukluk, dikkati toplamada zorluk, uyku güçlüğü, cinsel işlev bozukluğu, sinirlilik ve madde bağımlılığı gibi sorunların ruhsal rahatsızlıkları etkileyebileceğini vurguluyor. Çapar, sıcaklık artışının saldırganlık davranışlarını artırabileceğini ve öfke sorunlarının çözümü için psikolojik destek alınmasını tavsiye ediyor.

Çapar, stresin arttığı anlarda gevşeme metodlarının uygulanabileceğini belirtiyor: 'Stres azaltıcı yöntemler; nefes egzersizi, aşamalı kas gevşeme, imajinasyon, anda kalma ve farkındalık gibi teknikler terapistiniz tarafından sizlere gösterilerek psikoeğitim verilir. Bu tekniklerin hiçbir yan etkisi yoktur ve kişiyi rahatlatır. Sıcak havalarda sıvı tüketimine önem vermeliyiz. Yeterli sıvı tüketimi olmadığında halsizlik, yorgunluk, iştahta azalma ve öfkelenme gibi davranışlar artabilir. Vücudu rahat hissettirecek kıyafetler ile stresi azaltabiliriz.'

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hıdırlık Kulesi’nde Yeni Gelişme!

Hıdırlık Kulesi’nde Yeni Gelişme!