Dr. Sıdıka Oksay, sıcak havaların insanların ruhsal durumunu olumsuz etkilediğini belirtti. Sıcaklıkların, bedensel ve ruhsal stres yaratarak vücutta stres hormonlarının salgılanmasına neden olduğunu ifade eden Oksay, 'Sıcak hava, kişinin adaptasyon gücünü zorlar ve bu durum stres seviyesini artırır. Stres hormonlarının artışı, çarpıntı, huzursuzluk, zihinde bulanıklık ve moral bozukluğu gibi belirtilere yol açabilir,' dedi.

A W266893 03

Sıcak havanın çarpıntıyı artırarak panik atağa benzer belirtiler oluşturabileceğine dikkat çeken Oksay, aynı zamanda sıcak çarpması gibi fizyolojik belirtilerin de yaşanabileceğini belirtti.

Sıcak Havalarda Alınabilecek Önlemler

  • Gün Ortasında Dışarı Çıkmaktan Kaçının: Sıcak havaların en yoğun olduğu saatlerde, yani saat 12.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini belirten Oksay, dışarıda iş yapmanız gerekiyorsa sabah 10.00'dan önce veya akşam 19.00'dan sonra bu işleri halletmenizi önerdi.

  • Soğuk Duş ve Serinleme: Sıcağa maruz kalındığında vücut ısısını düşürmek için soğuk bir duş alınmasını veya serin bir yere sığınmayı tavsiye eden Oksay, 'Vücut ısısını düşürmek önemlidir. Ayrıca yudum yudum soğuk su içmek de vücut için faydalı olabilir,' dedi.

  • Özel Gruplara Dikkat: Psikiyatrik hastalığı olan, ilaç kullanan, tansiyon ilaçları alan ve yaşlı bireylerin sıcak havalardan daha fazla etkilendiğini belirten Oksay, bu gruptaki kişilerin vücut ısısını düzenlemekte daha fazla güçlük çekebileceğini ifade etti.

Toplumun Sıcaklarla Başa Çıkma Zorluğu

Dr. Oksay, toplum olarak sıcak havalarla başa çıkmanın zor olduğunu ve bunun uyku düzeni ve fiziksel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Sıcak havaların ruh halini ve moral seviyesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Oksay, serin ve sakin kalmanın önemine dikkat çekti.

Karaciğer Nakli Olan Uzman Psikologdan Hastalara Öneriler Karaciğer Nakli Olan Uzman Psikologdan Hastalara Öneriler

Kalp Krizi Riski Sıcak Havalarla Artıyor: Uzmanlardan Uyarılar Kalp Krizi Riski Sıcak Havalarla Artıyor: Uzmanlardan Uyarılar

Kaynak: İHA