Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Paketli gıdalara dikkat! Yapay tatlandırıcılar kandaki pıhtılaşma oranını artırıyor

Paketli gıdalara dikkat! Yapay tatlandırıcılar kandaki pıhtılaşma oranını artırıyor

Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcı ksilitolün kan pıhtılaşmasını artırdığına dikkat çekti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Paketli gıdalara dikkat! Yapay tatlandırıcılar kandaki pıhtılaşma oranını artırıyor
KAYNAK: İHA

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, düşük kalorili yapay tatlandırıcı ksilitolün, kandaki pıhtılaşmayı artırarak kalp krizi, kalp yetmezliği, beyne pıhtı atması ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koyuyor. Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, tatlandırıcıların hem sentetik hem de doğal olarak kullanılabileceğini belirtiyor.

Ksilitolün pıhtılaşma etkisi

Kocaman, ksilitol üzerinde yapılan çalışmalarda bu tatlandırıcının kardiyovasküler hastalıklara neden olabileceği sebep-sonuç ilişkisinin incelendiğini ifade etti. Çalışmalarda, ksilitolün trombositleri aktive edip etmediğinin kontrol edildiğini aktaran Kocaman, 'Bizim kan damarlarının içerisindeki pıhtılaşmanın başrolünde trombositler var. Görmüşler ki invitro olarak kan mikroskop altında bu trombositler aktive oluyor' dedi.

Tüketim ve pıhtılaşma riski

Kocaman, ksilitolün neredeyse tüm gıda sanayisi tarafından kullanılan bir tatlandırıcı olduğunu belirtti ve şunları ekledi: 'Bu yapay ve doğal olanların bir kısmı zaten vücutta yapılabiliyor. Ancak, gıda olarak aldığınızda normalde vücutta olanın tam bin katı, kanda dolaşıyor. Bu durum, plateletleri aktive edip etmediği de kontrol edilmiş ve maalesef bu da aktive ediliyor. Bir tatlı yediğinizde bu gıda tatlandırıcıları içeren kanınızda normalin bin katına ulaşıyor ve bunları günde birden fazla tüketenlerle, bir kere tüketenler arasında trombositin aktivasyon düzeyleri farklı.'

Sağlık üzerindeki potansiyel etkileri

Kocaman, ksilitol tüketiminin kanın pıhtılaşma riskini artırdığını ve teorik olarak bu durumun laboratuvar ortamında da insan kanı ile örtüştüğünü vurguladı. 'Kesin olarak bir tane tatlandırıcı aldığınızda kalp krizi geçireceksiniz demiyoruz. Ancak, 2 bin kişide karşılaştırıldığında bazı kişilerin trombositlerin pıhtılaşmaya eğilimi var. Üstüne bir de bunu eklediğinizde kardiyovasküler olayların arttığını istatistiksel olarak görüyoruz ki bu yüzde 50'lik bir artış demek' şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tapu sahipleri dikkat: Bu hata size pahalıya mal olabilir!

Tapu sahipleri dikkat: Bu hata size pahalıya mal olabilir!