Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Maymun çiçeğinde kimler güvende? O yıldan önce doğanlar dikkat!

Maymun çiçeğinde kimler güvende? O yıldan önce doğanlar dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı, gündeme bomba gibi düşen maymun çiçeğine karşı yüzde 80 oranında bağışıklığa sahip olanları açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Maymun çiçeğinde kimler güvende? O yıldan önce doğanlar dikkat!
KAYNAK: İHA

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, maymun çiçeği hastalığının aslında bir çiçek hastalığı olduğunu ve adını ilk defa maymunlarda görüldüğü için aldığını belirtti. Sakarya, “Bu hastalık, bulaşma şekli ve yayılma hızı açısından Covid-19 kadar tehlikeli değil. Covid-19’da bir aşımız yoktu, ancak şimdi maymun çiçeğine karşı onaylı aşılar mevcut” dedi.

Bulaşma Yolları ve Belirtiler

Maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolları hakkında bilgi veren Sakarya, “Virüs, hasta kişilerin salgılarında bulunuyor ve sıvı transferi, kan, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabiliyor. Hasta kişinin yattığı çarşaflar ve kıyafetler de bulaşma riskini artırıyor” açıklamasında bulundu. Grip benzeri belirtilerle başlayan hastalık, ateş, halsizlik ve lenf bezlerinde şişlik gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, şu an 99 bin vaka bildirdi, Türkiye'de ise henüz kayıtlı bir vaka bulunmuyor.

Hastalığın Seyri ve Döküntüler

Prof. Sakarya, hastalığın bulaştıktan sonra 1 ila 3 hafta içinde el, kol, bacak ve yüzlerde döküntülere yol açtığını belirtti. Döküntüler zamanla süt kıvamında iltihaplanmış keselere dönüşüyor ve bu süreç, keselerin sönmesiyle tamamlanıyor. Sakarya, “Lezyonlar tamamen geçmeden bulaş riski devam ediyor” dedi.

Maymun Çiçeğinin Covid-19 ile Farkı

Prof. Dr. Sarhan Sakarya, maymun çiçeği hastalığının Covid-19 ile kıyaslandığında bulaşma riskinin daha düşük olduğunu ve öldürücü etkisinin daha az olduğunu ifade etti. Sakarya, “Çiçek aşısı olanlar bu hastalığı pandemiye dönüştürmeden önleyebilir” şeklinde konuştu.

Korunma Yöntemleri

Hastalığın yayılmasını önlemek için hasta kişilerle 1 metre mesafede bulunulması gerektiğini vurgulayan Sakarya, “Teması kesmek, çarşaf ve kıyafetlere temas etmemek, izolasyon ve kişisel hijyen önlemleri alarak bulaş riskini en aza indirebilirsiniz” dedi. Mağazalarda kıyafet denemeleri ve ortak kullanım alanlarında dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adana'da mezunlar okudukları okulların yıkılışını izledi

Adana'da mezunlar okudukları okulların yıkılışını izledi