Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Maymun çiçeği uyarısı: Vaka görülmedi diye rehavete kapılmayın

Maymun çiçeği uyarısı: Vaka görülmedi diye rehavete kapılmayın

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Türkiye'de henüz maymun çiçeği virüsü vakası görülmemesine rağmen tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Maymun çiçeği uyarısı: Vaka görülmedi diye rehavete kapılmayın
KAYNAK: İHA

Halk arasında maymun çiçeği olarak bilinen M-virüsünün ülkemizde henüz görülmemiş olması, uzmanlara göre rahatlama anlamına gelmiyor. Tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, paniğe gerek olmadığını ancak dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

M-virüsü Nedir?

Yıllar önce Batı ve Orta Afrika'da ortaya çıkan M-virüsü, 1980'lerden itibaren çiçek hastalığına karşı aşılama nedeniyle nadiren görülüyordu. Ancak, 2020 yılından itibaren Afrika'dan Avrupa'ya yayılan vakalar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi riski olarak değerlendirilmişti. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, virüsün insanlara, diğer memelilerden geçebileceğini ve seyahatlerin bu yayılımı artırabileceğini belirtti.

Maymun çiçeği Bulaş Yolları ve Belirtiler

Maymun çiçeği virüsü, yakın temas yoluyla bulaşabiliyor. Dr. Uğurcan, kucaklaşma, öpüşme, el sıkışma, aynı evde uzun süreli temas ve cinsel temasın bulaşma riskini artırdığını söyledi. Hastalık, genellikle ateş, boğaz ağrısı ve eklem ağrıları ile başlar, ardından vücutta püstül ve siğil şeklinde lezyonlar görülebilir. Dr. Uğurcan, belirtiler başladığında sağlık kuruluşuna başvurulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Hastalığın Süreci ve Riskler

Hastalığın süreci 2 ila 4 hafta sürebilir. Özellikle çocuklar, yeni doğanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için risk taşıyan bu hastalık, genellikle komplikasyonlar olmadan iyileşir. Ancak yayılımın hızlı olabileceği için dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Tedbirler ve Öneriler

Dr. Uğurcan, Türkiye'de şu an için herhangi bir vaka bulunmadığını, ancak tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini ifade etti. Özellikle sonbahar döneminde suçiçeği gibi döküntülü hastalıklarla karışabileceğinden, uzman doktorlar tarafından ayrıcı tanı yapılmasının önemini vurguladı. Henüz vaka görülmemiş olması, ileride görülmeyeceği anlamına gelmiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
"Sabahın Sultanı Seda Sayan" Neden Yok? Program Sona mı Erdi?

"Sabahın Sultanı Seda Sayan" Neden Yok? Program Sona mı Erdi?