Ortopedi Uzmanı Dr. Yusuf Hakan Abacı, el cerrahisinin travma, doğumsal şekil bozukluğu, yanık, tümör gibi durumlarda hayati öneme sahip olduğunu belirterek, 'Travma anında hemen tanı koyarak tedaviyi planlamak çok önemlidir. Gözden kaçacak küçücük bir kesik hayat boyu işlev kaybına neden olabilir' dedi.

İnsan vücudundaki en çok kullanılan uzvun eller olduğuna dikkat çeken Dr. Abacı, ellerin biyolojik, sosyolojik ve psikolojik temellere sahip olduğunu vurgulayarak bütünlük ve fonksiyonun tam olmasının önemini anlattı.

El Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Dr. Abacı, el hastalıklarının kırıklar, çıkıklar, damar-sinir-tendon-ligament yaralanmaları, kopma, doku kayıpları, el enfeksiyonları, el sinirlerinin sıkışma ya da iltihaplanması, doğumsal veya sonradan olan şekil/fonksiyon bozuklukları, damar, tırnak ve eklem hastalıkları ile tümörler gibi birçok alt başlıkta incelendiğini ifade etti. Ayrıca nörolojik hastalıkların, romatizmal, nörolojik ve kalp-damar hastalıklarının da zamanla ellerin işlevini bozabileceğini belirtti.

Travma Tedavisi ve Önemi

Travmaların el cerrahisi alanında en sık karşılaşılan durum olduğunu vurgulayan Dr. Abacı, 'Anatomik ve işlevsel olarak elin yapısı çok karmaşık olduğu için, elin hangi yapılarının hasar gördüğünün belirlenmesi büyük önem taşır. Röntgen, tomografi, MR gibi görüntüleme yöntemleri anatomik bozuklukları belirlemede kullanışlıdır; fakat işlevsel bozuklukları muayene ile görüntülenir. Bu nedenle hastanın ilk değerlendirmesinde eksiksiz bir muayene yapılmalı ve gerekirse belirli periyotlarla tekrar muayeneleri yapılmalıdır' şeklinde konuştu.

Ortopedi Uzmanı Dr. Yusuf Hakan Abacı

El Yaralanmalarının Önemli Şemaları ve Mikrocerrahi

Dr. Abacı, eldeki en önemli yaralanma türünün amputasyon yani kopma yaralanması olduğunu belirterek, zamanla yarışın başladığını ifade etti. Kopan bir uzuvda kan akışının ne kadar uzun süre durursa, dokunun canlı kalma ihtimalinin de o derece azaldığını söyledi. Eldeki damar ve sinir yapılarının görece küçük olmasından dolayı, mikrocerrahi yöntemlerle onarımın mümkün olduğunu ifade etti.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Önemi

El cerrahisi pratiğinde fizik tedavi ve rehabilitasyonun öneminden bahseden Dr. Abacı, 'El işlevsel açıdan en kompleks yapılardan biri olduğundan, tüm işlevlerin geri kazanımı için, cerrahi sonrası profesyonel fizik tedavi desteği şarttır. Rehabilitasyonu yapılmazsa işlev kaybı ve ileride başka cerrahi müdahaleler gerekebilir' dedi.

Kaynak: İHA