Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, zatürre hastalığının belirtileri hakkında yaptığı açıklamada, "Ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı en yaygın belirtilerdir. Ayrıca nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de gözlenebilir" ifadelerine yer verdi.

zattüre1

Zatüre nedir ?

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, 12 Kasım'ın "Dünya Zatürre Günü" olarak kutlandığını duyurdu ve "Pnömoni" olarak bilinen hastalığın halk arasında "zatürre" olarak bilindiğini vurguladı. Açıklamada, bu hastalığın akciğer dokusunu etkileyen, genellikle virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyon hastalığı olduğu belirtildi.

Kimlerde daha sık rastlanır

Pnömoni nedeniyle ölüm oranının hastalığın ciddiyeti ile ilişkili olarak değişebildiği ve hastanede tedavi gören vakalarda bu oranın daha yüksek olduğu açıklamada ifade edildi. Zatürrenin dünya genelinde erişkinler ve çocuklar arasında görüldüğü ancak özellikle Güney Asya ve Afrika'da daha sık rastlandığına dikkat çekildi.

zattüre 3

Nasıl yayılır

 Özellikle çocukların burun ve boğazlarındaki virüs ve bakterilerin akciğerlere ulaşmasıyla hastalığın ortaya çıkabileceği belirtildi. Ayrıca, hasta bir kişinin öksürmesi veya hapşırması sonucu havada bulunan mikropların solunmasıyla da hastalığın bulaşabileceği ifade edildi.

Zatüre belirtileri

Açıklamada, hastalığın belirtilerinin ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı gibi yaygın semptomlarla birlikte nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtileri de içerebileceği vurgulandı. Ağır zatürre durumlarında hastanın cilt ve mukozasının mavi renk alması, şiddetli nefes darlığı, düşük tansiyon ve bilinç kaybı gibi ciddi belirtilerin görülebileceği belirtildi

zattüre 2

Nasıl tedavi edilir

Açıklamada tedavi yöntemleri hakkında da bilgi verilerek, antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedavilerin genellikle kullanıldığı, hastaneye yatış gereken durumlarda ise daha farklı tedavi yöntemlerinin uygulanabileceği açıklandı. Balgam örneklerinin incelenerek hastalığı tetikleyen mikrobun tespit edilmesi ve uygun antibiyotik tedavisi verilmesi gerektiği de vurgulandı.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, halkı bu hastalığa karşı bilinçli olmaya ve belirtileri hakkında farkındalık geliştirmeye teşvik etti.

Kaynak: İHA