Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, kalp krizi riskini de beraberinde getiriyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Elnur Mammadlı, sıcak havaların kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
'Her Yıl 18 Milyon Can Alıyor'
Kalp hastalıklarının dünya genelinde önde gelen ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirten Op. Dr. Mammadlı, 'Tüm dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Tütün kullanımı, beslenme düzenlemeleri ve fiziksel aktiviteler gibi risk faktörlerinin azaltılmasına rağmen, kardiyovasküler hastalıklar hâlâ en büyük ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Ayrıca çevresel ve meteorolojik faktörlerin, özellikle sıcaklıkların, kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha fazla kanıtlanıyor' dedi.
Kronik Hastalığı Olanlar İçin Sıcak Hava Uyarısı
Kronik hastalığı olan kişilerin sıcak havalarda daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Mammadlı, “Aşırı sıcaklık, vücut ısısının düzenlenememesi durumunda sıcak çarpmasına yol açabilir. Bu durum, kalbe ve dolaşım sistemine ekstra yük bindirerek kardiyak strese neden olabilir. Özellikle yaşlılar, hamile kadınlar ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler, sıcak havalarda ölüm ve hastalık riski altında' diye konuştu.
Sıvı Kaybı ve İlaç Kullanımı
Sıcak havalarda sıvı kaybının bayılma riskini artırdığını ve özellikle tansiyon ilaçları kullananların dikkatli olması gerektiğini belirten Op. Dr. Mammadlı, 'Bazı ilaçlar, özellikle kan sulandırıcılar ve diüretikler, vücudun ısıyı düzenleme kapasitesini olumsuz etkileyebilir. Sıvı kaybı, bu ilaçların yan etkilerini artırarak böbrek hasarına yol açabilir' ifadelerini kullandı.
Sıcak Havalarda Alınabilecek Önlemler
Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için alınabilecek önlemleri sıralayan Mammadlı, 'Hafif, bol giysiler tercih edilmeli, güneşten korunmak için siperlikli şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı. Güneşten korunmak için geniş spektrumlu güneş kremi uygulanmalı. Ayrıca, fiziksel aktiviteler sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapılmalı. Bol sıvı tüketilmeli ve alkol, kafein gibi dehidrasyona yol açabilecek içeceklerden kaçınılmalı' dedi.