Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık İşte meme kanserinden koruyan önemli besinler

İşte meme kanserinden koruyan önemli besinler

Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, meme kanserinden korunmanın önemini ve yararlı 8 besini detaylarıyla anlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İşte meme kanserinden koruyan önemli besinler
KAYNAK: İHA

Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, meme kanserinden korunmanın önemli olduğunu ve bunun için vücuttaki yağ oranının kontrol altında tutulması ve meme kanserine karşı koruyucu etkisi bilinen bazı besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Özbay, meme kanserine karşı koruyucu etkisi olan 8 besini şu şekilde açıkladı:

  1. Kurubaklagiller: Özellikle menopoz sonrası dönemde meme kanserinden korunmak için normal vücut ağırlığının önemli olduğunu vurguladı. Mercimek, barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi kurubaklagiller lif içerikleri sayesinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olarak tokluk süresini uzatırlar ve kilo kontrolüne yardımcı olurlar.

  2. Turunçgiller: C vitamini bakımından zengin olan turunçgiller, antioksidan özelliklere sahip C vitamini içerirler. C vitamini, kanser oluşumuyla bağlantılı olabileceği düşünülen antioksidan bir vitamindir. Portakal, mandalina, greyfurt, maydanoz, turp ve yeşil biber gibi sebzeler C vitamini kaynaklarıdır.

  3. Sarımsak: Araştırmalar, sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanserden koruyan özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bu olumlu etki, sarımsaktaki "allisin" adlı bileşende bulunur. Sarımsağı ezilip çiğ olarak tüketmek, bu faydalı bileşenden daha fazla yararlanmayı sağlar.

  4. Omega-3: Sardalya, somon, uskumru, palamut ve lüfer gibi balıklar, yüksek oranda omega-3 yağ asitleri içerirler. Bu yağ asitleri, meme kanserine karşı koruyucu bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle balığı haftada 2-3 kez ızgara veya buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemleriyle tüketmek önerilir.

  5. Domates: İnsan vücudu likopen adı verilen bir antioksidanı üretmez. Ancak, domates gibi likopen içeren besinler tüketerek bu antioksidanı alabiliriz. Likopen, oksidatif stresle savaşarak kanser riskini azaltabilir. Karpuz, çilek, nar, kayısı, kırmızı greyfurt, pancar ve kırmızı lahana da likopen içerir.

  6. Zeytinyağı: Zeytinyağı, E vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir, aynı zamanda kanser oluşumunu engelleyebilir. Yemeklerde zeytinyağı kullanmak, kilo kontrolü açısından dikkatli olmak koşuluyla önerilir.

  7. Brokoli: Brokolide bulunan 'indol' adı verilen bileşikler, östrojenin tetikleyebileceği hassas hücrelerde tümör oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca beta-karoten içerir, bu da vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını hızlandırarak sağlıklı hücrelerin korunmasına yardımcı olabilir.

  8. Zerdeçal: Hindistan'a özgü olan zerdeçal, kurkumin adı verilen bir bileşen içerir ve yüksek antioksidan etkisi gösterir. Bu nedenle hücresel sağlığı güçlendirmeye yardımcı olur ve çeşitli kanser türlerine, meme kanseri dahil, karşı koruyucu bir etki sağlayabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da kazadan sonra hamile kadına olanlar oldu

Antalya'da kazadan sonra hamile kadına olanlar oldu