Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık İnme riskini azaltın hayatı koruyun!

İnme riskini azaltın hayatı koruyun!

Nigar Ahmadova adlı nörolog, yılda 15 milyon kişinin inme (felç) geçirdiğini ve bu hastaların 5 milyonunun hayatını kaybettiğini, bir o kadarının da kalıcı özürlü kaldığını belirtiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İnme riskini azaltın hayatı koruyun!
KAYNAK: İHA

Bu ciddi bir sağlık sorunu olan inmeye karşı, herkesin kendi sorumluluğunu alması gerektiğini söylüyor ve "değiştirilebilir risk faktörleri" ile mücadele etmenin önemini vurguluyor. Ahmadova, bu risk faktörlerini azaltmanın inme riskini de azaltacağını belirtiyor.

Denizli'deki Necla-Ergun Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Cumhuriyetin 100. yılı etkinliklerini çok özgün bir koreografiyle kutladılar. 800 öğrencinin katıldığı etkinlikte, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren 100 yıllık tarihi farklı koreografilerle canlandırdılar. Öğrenciler, bu performanslarıyla dikkat çekti ve izleyicilere unutulmaz bir deneyim yaşattılar.

Nigar Ahmadova, inme konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 29 Eylül'ün "Dünya İnme Günü" olarak ilan edildiğini belirtiyor. İnme, beyin damar hastalıklarından biri olarak yaşam kalitesini bozan ve ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırada yer alan ciddi bir sağlık sorunudur. Bu hastalığın risk faktörleri üç ana grupta toplanır: değiştirilemeyen risk faktörleri (yaş, cinsiyet, ırksal ve ailesel özellikler), ilaç tedavisiyle değiştirilebilen risk faktörleri ve yaşam tarzıyla değiştirilebilen risk faktörleri.

Ahmadova, değiştirilebilen risk faktörler arasında hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, atriyal fibrilasyon, dislipidemi, sigara ve alkol tüketimi, fiziksel aktivite eksikliği, yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezitenin bulunduğunu vurguluyor. Sigara ve alkol kullanımının damar hastalıkları için ciddi risk faktörleri olduğunu hatırlatıyor ve bu kötü alışkanlıklardan uzak durmanın önemini vurguluyor.

Nigar Ahmadova, ayrıca inme belirtileri arasında yüzde asimetri, kol veya bacakta güçsüzlük, konuşma bozukluğu gibi bulguların erken dönemde tanınmasının önemini vurguluyor. İnme şüphesi durumunda hemen 112 acil hattını aramayı ve acil servise başvurmayı tavsiye ediyor. Erken müdahalenin hastalığın seyrini olumlu etkileyebileceğini belirtiyor.

Son olarak, Ahmadova, sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, kötü alışkanlıklardan kaçınma, mevcut hastalıkların düzenli kontrolü ve yeterli uyku gibi önlemlerin alınması gerektiğini hatırlatıyor. İnme gibi ciddi sağlık sorunlarından korunmak için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının çocukluk döneminden itibaren benimsenmesinin önemini vurguluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akdeniz'in hekimleri geliyor!

Akdeniz'in hekimleri geliyor!