Medicana Sivas Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Erol Çakmak, safra kesesi hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Safra taşı nasıl tespit edilir?

Doç. Dr. Erol Çakmak, safra taşlarının çoğunlukla belirti vermediğini ifade ederek, hastaların birçoğunda ultrasonografik incelemeler sırasında tesadüfen tespit edildiğini belirtti. Safra taşlarının, safranın içeriğinde yüksek düzeyde bulunan kolesterolün kristalleşmesi sonucu oluştuğunu açıkladı.

Safra kesesi taşı neden olur? Belirtileri neler?

Safra kesesi taşlarının nedenlerini açıklayan Çakmak, aşırı kolesterol, bilirubin fazlalığı ve safra kesesinin tam boşalamamasının bu taşların oluşumuna sebep olduğunu belirtti. Ayrıca, safra taşlarının çoğu belirti vermediğini ancak belirtiler ortaya çıktığında karın ağrısı, sarılık, idrar renginde değişiklik, ateş ve bulantı gibi belirtiler görüldüğünü ifade etti.

Doç. Dr. Erol Çakmak

Safra kesesi taşı nasıl alınır?

Çakmak, kolanjioskop cihazının kullanımıyla ilgili bilgi vererek, bu cihaz sayesinde karaciğerdeki safra kanalındaki zorlu taşların lazerle kırılıp çıkarılabildiğini söyledi. Hastalığın tanısında muayene bulgularının yanı sıra kan, idrar, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve MRI gibi yöntemlerin kullanıldığını belirtti.

Türkiye'de sadece birkaç merkezin bu yöntemi uyguladığını belirten Doç. Dr. Çakmak, Spyglass kolanjioskop cihazının kullanımının Kayseri, Tokat, ve Yozgat gibi çevre illerden gelen hastalara başarıyla uygulandığını ifade etti. Bu cihazın safra kanalı ve pankreas kanalındaki darlıkların, lezyonların ve tümörlerin görüntülenmesine olanak sağladığını vurguladı.

Kaynak: İHA