Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık İdrar rengine dikkat! O hastalığın belirtisi olabilir

İdrar rengine dikkat! O hastalığın belirtisi olabilir

Uzmanlar, idrardaki kırmızılığın tesadüfen ortaya çıkan bir rahatsızlığın belirtisi olabileceğine dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İdrar rengine dikkat! O hastalığın belirtisi olabilir
KAYNAK: İHA

Medicana Sivas Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Erol Çakmak, safra kesesi hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Safra taşı nasıl tespit edilir?

Doç. Dr. Erol Çakmak, safra taşlarının çoğunlukla belirti vermediğini ifade ederek, hastaların birçoğunda ultrasonografik incelemeler sırasında tesadüfen tespit edildiğini belirtti. Safra taşlarının, safranın içeriğinde yüksek düzeyde bulunan kolesterolün kristalleşmesi sonucu oluştuğunu açıkladı.

Safra kesesi taşı neden olur? Belirtileri neler?

Safra kesesi taşlarının nedenlerini açıklayan Çakmak, aşırı kolesterol, bilirubin fazlalığı ve safra kesesinin tam boşalamamasının bu taşların oluşumuna sebep olduğunu belirtti. Ayrıca, safra taşlarının çoğu belirti vermediğini ancak belirtiler ortaya çıktığında karın ağrısı, sarılık, idrar renginde değişiklik, ateş ve bulantı gibi belirtiler görüldüğünü ifade etti.

Doç. Dr. Erol Çakmak

Safra kesesi taşı nasıl alınır?

Çakmak, kolanjioskop cihazının kullanımıyla ilgili bilgi vererek, bu cihaz sayesinde karaciğerdeki safra kanalındaki zorlu taşların lazerle kırılıp çıkarılabildiğini söyledi. Hastalığın tanısında muayene bulgularının yanı sıra kan, idrar, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve MRI gibi yöntemlerin kullanıldığını belirtti.

Türkiye'de sadece birkaç merkezin bu yöntemi uyguladığını belirten Doç. Dr. Çakmak, Spyglass kolanjioskop cihazının kullanımının Kayseri, Tokat, ve Yozgat gibi çevre illerden gelen hastalara başarıyla uygulandığını ifade etti. Bu cihazın safra kanalı ve pankreas kanalındaki darlıkların, lezyonların ve tümörlerin görüntülenmesine olanak sağladığını vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Elektrik faturalarında devrim: Tüm aboneleri kapsayan yeni sistem

Elektrik faturalarında devrim: Tüm aboneleri kapsayan yeni sistem