Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık HPV dünyada en yaygın görülen virüs: 200 türü bulunuyor

HPV dünyada en yaygın görülen virüs: 200 türü bulunuyor

Dünya genelinde en yaygın görülen virüs olan HPV'ye dikkat çeken Kadın Hastalıkları Uzmanı, rahim ağzı kanserine karşı HPV aşısını öneriyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
HPV dünyada en yaygın görülen virüs: 200 türü bulunuyor
KAYNAK: İHA

Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü, HPV’nin (Human Papilloma Virüs) dünya genelinde en yaygın görülen virüslerden biri olduğunu ve yaklaşık 200 türü bulunduğunu belirtti.

HPV Nedir ve Neden Tehlikelidir?

Bu türlerden 40’ının genital enfeksiyonlara yol açabildiğini ifade eden Özgü, "HPV, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere, yemek borusu, baş boyun, penis ve vajina kanseri gibi birçok kanser türüne neden olabilir" dedi. Ayrıca HPV’nin bulaşması için ten temasının yeterli olduğunu ve yüzde 95 oranında cinsel ilişki ile bulaştığını da ekledi.

Her HPV Enfeksiyonu Kanser Değildir

Her dört kadından üçünün hayatlarının bir döneminde HPV ile karşılaştığını belirten Doç. Dr. Emre Özgü, "HPV vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemi tarafından genellikle temizlenir. Ancak yüzde 10’luk bir kısmı rahim ağzında değişiklikler yaparak kansere dönüşebilir. Her HPV enfeksiyonu kanser değildir; tehlikeli olan, virüsün vücutta kalıcı hale gelerek değişiklikler yapmasıdır" diye konuştu.

HPV Aşısı: Kanseri Önlemenin Etkili Yolu

Doç. Dr. Emre Özgü, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede en etkili yöntem olduğunu vurguladı. Aşının bağışıklık sistemini güçlendirerek virüsü vücuttan daha hızlı attığını belirten Özgü, bu sayede kanserin önlenebileceğini söyledi. HPV'nin hücresel değişikliklerinin tarama yöntemleriyle erken tespit edilip, kanser oluşmadan önlem alınabileceğini de sözlerine ekledi.

Smear Testi ve HPV DNA Testi

HPV ve rahim ağzı kanseri için iki temel tarama testi olduğunu belirten Doç. Dr. Emre Özgü, "Smear testi, HPV'nin hücresel değişikliklerini incelerken, HPV DNA testi vücutta aktif HPV enfeksiyonu olup olmadığını gösterir. Her iki test de rahim ağzından alınan örneklerle yapılır ve birlikte uygulanması rahim ağzı kanserini önlemede oldukça etkilidir" dedi.

"Her Yıl Jinekolojik Muayene Şart"

Doç. Dr. Özgü, her kadının yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırmasının önemine dikkat çekerek, "Devletin tarama programında 30-65 yaş arası kadınlara beş yılda bir HPV testi uygulanıyor. Pozitif sonuç alınırsa, smear testi ile hücresel değişiklikler inceleniyor. Uluslararası kılavuzlar ise, üç yılda bir HPV ve smear testinin birlikte yapılmasını öneriyor" dedi.

"Çocuklarınızı 9 Yaşından İtibaren Aşılatın"

Doç. Dr. Özgü, 9-15 yaş aralığındaki çocukların HPV ile karşılaşmadan aşılanmasının kritik olduğunu vurguladı. 11-13 yaş grubunda aşıya yüksek bir bağışıklık yanıtı alındığını belirten Özgü, "Sadece kız çocukları değil, erkek çocukları da aşılanmalı çünkü erkekler de hem kendilerini hem de kız çocuklarını koruyabilir" dedi. Aşının, dünya genelinde 66 ülkenin ulusal aşılama programında yer aldığını belirten Özgü, Türkiye'de de bu uygulamanın başlatılması gerektiğini dile getirdi.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kısmetse Olur Fenomeni Cansel Ayanoğlu, T*cize Uğradı!

Kısmetse Olur Fenomeni Cansel Ayanoğlu, T*cize Uğradı!