Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Yamiç, göz ovuşturmanın bazı göz sağlığı sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Gözlerimizi ovuşturmanın mikropları gözümüze taşıyarak göz enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirten Yamiç, aynı zamanda uzun süreli ovuşturmanın retina hasarı, alerjik reaksiyonlar, göz kuruluğu, göz yüzeyinde travmalar ve keratokonus gibi sorunlara sebep olabileceğini ifade etti.
Göz Ovuşturmanın Riskleri
Op. Dr. Yamiç, göz ovuşturmanın mikropları göze taşıdığı için göz enfeksiyonlarına, aşırı baskının uzun vadede retina hasarına, alerjik reaksiyonlara, göz kuruluğuna ve göz yüzeyinde travmalara neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, keratokonus gibi ciddi kornea hastalıklarına yol açabileceğini vurguladı.
Keratokonus Nedir?
Keratokonusun gözün korneasında sivrilme ve koni şeklinin alınmasıyla karakterize bir hastalık olduğunu belirten Yamiç, bu durumun genellikle 10-20 yaşları arasında görüldüğünü ifade etti. Hastalığın gözün kırıcılık gücünü değiştirerek ilerleyici miyop ve astigmatizme neden olduğunu ve zamanla görme kaybına yol açabileceğini söyledi.
Keratokonus Belirtileri
Keratokonusun belirtileri arasında görmede hafif bulanıklık, düz çizgilerin bükülmüş veya dalgalı görünmesi, ışığa hassasiyet ve gözde kızarıklık veya şişme olduğunu belirten Op. Dr. Yamiç, hastalığın ilerleyen aşamalarında kontakt lenslerin göze uymaması gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini ifade etti.
Keratokonus Nasıl Tedavi Edilir?
Keratokonusun tedavisinin hastanın yaşına ve hastalığın şiddetine göre değiştiğini belirten Yamiç, çeşitli tedavi seçeneklerinin bulunduğunu söyledi. Bu tedaviler arasında cross-linking, korneal halka, PTK lazer, kontakt lens ve hibrit lens gibi yöntemlerin bulunduğunu açıkladı. Hastalığın ilerlemesini durdurmanın mümkün olduğunu ancak tedavinin erken teşhis ve tedavi ile ilişkili olduğunu vurguladı.