Hamilelik sürecinde yeterli kilo alımının önemi hakkında konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, bu durumun bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne adayının sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmesi açısından kritik olduğunu vurguladı. Op. Dr. Tursun, son 10 yılda gebelikte aşırı kilo alımı ve iri bebek doğumlarının arttığına dikkat çekti.

İlk 3 Aydan Sonra Kilo Alımı Nasıl Başlar?

İlk üç aydan sonra kilo alımının başladığını belirten Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hamilelik sürecinde belirli bir kilo almanın normal olduğunu ifade etti. 'İlk 3 aydan sonra kanda artan HPL (human plasental laktojen) hormonu etkisiyle iştah artar ve hamilelikte kilo alımı başlar' diyen Tursun, hamilelik sırasında zorunlu kilo alımının yaklaşık 8 kg olduğunu dile getirdi. Ayrıca, gebelik öncesi vücut kitle endeksi (BMI) 30kg/m² üstünde olanların gebelikte kilo alımının 6-9 kiloyu aşmaması gerektiğini belirtti.

Gebelikte Aşırı Kilo Alımının Riskleri Nelerdir?

Gebelikte aşırı kilo almanın, hem anne hem de bebek için pek çok riski beraberinde getirebileceğini söyleyen Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, bu riskleri şu şekilde sıraladı: 'Gebelik diyabeti, gebelikle ilişkili hipertansiyon, artmış sezaryen doğum oranları, doğumsal anomaliler, ölü doğum, anormal fetal büyüme (iri bebek) gibi olumsuz fetal etkiler, artmış kardiyovasküler hastalık riski, artmış metabolik sendrom riski, doğan bebekte artmış mekonyum aspirasyon sendromu (bebeğin kakasını yutması), yenidoğan bebekte artmış hipoglisemi ve düşük APGAR skorlu bebek doğurma riski, artmış gebelik krampları ve ciltte gebelik laserasyonları (çatlakları) riski.'

Düzenli Egzersiz Gebelik Sürecini Nasıl Etkiler?

Gebelik sürecinde düzenli egzersizin önemine değinen Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivitelerin de önemli olduğunu belirtti. Tursun'a göre, her gün yarım saat düzenli egzersiz yapmak, hem kardiyovasküler hastalık riskini düzenler hem de gestasyonel diyabet riskini azaltır. Düzenli egzersiz yapan gebelerde kilo kontrolünün sağlandığını ve daha yüksek vajinal doğum oranlarına ulaşıldığını ifade eden Tursun, kilo fazlası olan grupların gestasyonel diyabet için taramadan geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA