Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Et tüketiminde altın tavsiyeler! Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli?

Et tüketiminde altın tavsiyeler! Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı yaklaşırken, Gıda Mühendisi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak, et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Et tüketiminde altın tavsiyeler! Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli?
KAYNAK: İHA

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak, et tüketimi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Demirkesen Bıçak, bayram sofralarının baş tacı olan kavurma hakkında doğru bilinen yanlışlara değindi ve demir eksikliği olanlar için önerilerde bulundu.

Etin Dinlendirilmesi Neden Önemlidir?

Kurban etinin kesildikten sonra dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Demirkesen Bıçak, 'Kurbanlık kesildikten sonra rigor mortis adı verilen bir sertleşme evresi başlar. Bu süreç yaklaşık 12-24 saat sürer. Bu evre atlatılmadan et tüketilirse sindirim zorluğu yaşanır ve etin lezzeti istenilen seviyede olmaz” dedi.

A W225746 03 Result

Küçükbaş Hayvan Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bayramda küçükbaş hayvan eti tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini belirten Demirkesen Bıçak, 'Küçükbaş hayvanların yağ oranı büyükbaşlara göre daha yüksektir. Doymuş yağ içeriği fazladır ve kolesterol düzeyi daha yüksektir. Kalp damar hastalığı olan bireyler, doğru pişirme yöntemlerini kullanarak ve porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmelidir” diye ekledi.

En Sağlıklı Pişirme Yöntemi

Etin sağlıklı şekilde pişirilmesi hakkında konuşan Demirkesen Bıçak, 'Etin en sağlıklı pişirme yöntemi haşlamadır. Bu yöntem, etin besin değerlerini korur ve fazla yağın bir kısmının suda çözünerek uzaklaşmasını sağlar. Izgara yöntemi de tercih edilebilir, ancak etin yanmamasına dikkat edilmelidir. Yanma meydana geldiğinde kanserojen bileşikler oluşur” dedi. Yaz aylarında mangal yaparken etin dumandan uzak tutulması gerektiğini de hatırlattı.

Kavurma Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bayram sofralarının vazgeçilmezi kavurma yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Demirkesen Bıçak, 'Kavurma yapılacaksa fazla yağlardan arındırılmalıdır. Kendi suyunda pişirilip hayvansal yağ eklenmemelidir. İç yağ veya kuyruk yağı eklenmemeli, gerekiyorsa bitkisel yağ tercih edilmelidir. Ayrıca kavurma ve diğer etler kahvaltıda değil öğle veya akşam yemeğinde tüketilmelidir” dedi.

C Vitamini İçeren Besinlerle Et Tüketimi

Etin yanında mutlaka sebze yenmesi gerektiğini belirten Demirkesen Bıçak, 'Lif içeriği yüksek sebzeler sindirimi kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Yeşil yapraklı sebzelerden hazırlanan salatalar C vitamini içerir, bu da ette bulunan demirin emilimini destekler. Kansızlığı olan bireyler, etin yanında ayran veya yoğurt yerine C vitamini yüksek yeşillik salatalar veya meyveler tüketmelidir” dedi.

Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Kurban etlerinin saklanması hakkında bilgi veren Demirkesen Bıçak, etlerin buzdolabında 3-4 gün bekletilebileceğini, daha uzun süreli saklama için ise eksi 18 santigrat derecede küçük porsiyonlar halinde derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti. Etlerin derin dondurucuda 6 ay ila 12 ay arasında saklanabileceğini ve mutlaka hızlı bir şekilde dondurulup yavaş şekilde çözdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da Gençler Emniyetle Beraber

Antalya'da Gençler Emniyetle Beraber