Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Epilepsi ve Epileptik nöbet arasındaki farklar neler?

Epilepsi ve Epileptik nöbet arasındaki farklar neler?

Nöroloji uzmanı, epilepsi ve epileptik nöbetler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Epilepsi ve Epileptik nöbet arasındaki farklar neler? Detaylar haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Epilepsi ve Epileptik nöbet arasındaki farklar neler?
KAYNAK: İHA

Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, epilepsinin toplumda yeterince anlaşılmayan bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Her 100 kişiden birinde görülen epilepsi hakkında önemli bilgiler veren Dr. Ortaçbayram, nöbet aralarında hasta genellikle sağlıklı olabilirken, tek bir nöbetin kişinin epilepsi hastası olduğunu göstermediğini belirtiyor.

Epilepsi ve Epileptik Nöbet Arasındaki Farklar Neler?

Dr. Ortaçbayram, epileptik nöbetin, beyin ve sinir sistemini etkileyen ani ve kontrolsüz elektriksel aktivite sonucu ortaya çıkan bir nörolojik bozukluk olduğunu vurguluyor. Epilepsi ise tekrarlayıcı nitelikte ve belirli zamanlarda ortaya çıkan nöbetlerle karakterize bir hastalık. Yaşamın ilk 20 yılında ve 60 yaşından sonra görülme sıklığının arttığını belirten uzman, epilepsinin nedenlerini genetik yatkınlık, beyindeki yapısal bozukluklar, tümörler, kafa travmaları, inme ve beyin ameliyatları sonucu ortaya çıkan hasarlar olarak açıklıyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram

Epileptik Nöbet Türleri ve Belirtileri

Epileptik nöbetin genellikle bilinç kaybı ve kasılmalara neden olduğunu ifade eden Dr. Ortaçbayram, kasılmasız ataklarının da yaşanabileceğini söylüyor. Bu ataklarda kişinin boş bakma, dalma şeklinde belirtiler gösterebileceğini belirtiyor. Ayrıca, epileptik nöbetin "parsiyel" ve "jeneralize" olmak üzere iki tipte görüldüğünü, her iki türün de farklı belirtilerle kendini gösterdiğini anlatıyor.

Epilepsi Krizini Tetikleyen Durumlar ve Önlemler

Dr. Ortaçbayram, epilepsi krizini tetikleyen durumları açıklıyor. Uykusuzluk, açlık, stres, bazı ilaçlar, yorgunluk ve parlak ışıkların nöbetlere yol açabileceğini belirten uzman, bu durumlardan kaçınmanın önemli olduğunu söylüyor. Epilepsi hastalarına önerilerde bulunan Dr. Ortaçbayram, dikkat etmeleri gerekenleri sıralıyor.

Tanı ve Tedavi

Epilepsinin tanısında EEG'nin önemine değinen Dr. Ortaçbayram, ancak EEG'nin yüzde 60-70 oranında katkı sağladığını belirtiyor. Tanıda klinik keşiflerin önemine vurgu yapan uzman, epilepsi hastalarının çoğunun anti-epileptik ilaçlarla tedavi edilebileceğini ve ilaçlarla nöbetleri durdurmanın amaçlandığını ifade ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kastamonu'da Alkollü Sürücünün Çarptığı Ağır Yaralanan Anne ve Kızı Hayatını Kaybetti

Kastamonu'da Alkollü Sürücünün Çarptığı Ağır Yaralanan Anne ve Kızı Hayatını Kaybetti