Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Epilepsi nöbeti geçirene soğan koklatılır mı? Epilepsi nöbetinde ne yapılmalı?

Epilepsi nöbeti geçirene soğan koklatılır mı? Epilepsi nöbetinde ne yapılmalı?

Nöroloji uzmanı, epilepsi ve epileptik nöbetler hakkında önemli bilgiler verirken doğru müdahale yönetmini anlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Epilepsi nöbeti geçirene soğan koklatılır mı? Epilepsi nöbetinde ne yapılmalı?
KAYNAK: İHA

Nöroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Faik İlik, epilepsinin yaygın adıyla bilinen sara hastalığında doğru müdahalenin, hastanın ağızına soğan koklatmak veya değişik şeyler sokmak gibi yöntemler olmadığını belirtiyor. İlik'e göre, epileptik nöbet geçiren kişilere yapılması gereken müdahale, hava yolu açıklığını sağlamak, yan çevirmek ve olası travmayı engellemeye çalışmaktır.

Doç. Dr. Faik İlik

Epilepsi ve Elektriksel Deşarjlar

Doç. Dr. İlik, epilepsinin beyindeki anormal elektriksel deşarjlar sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu ifade etti. Normalde beynimizde denge sağlayan bir elektriksel senkronizasyon bulunduğunu belirten İlik, bu denge bozulduğunda aniden elektriksel deşarjların meydana gelerek epileptik nöbetlere yol açtığını söyledi. Epileptik nöbetlerin farklı çeşitlere sahip olduğunu belirten İlik, duysal, psikolojik, motor nöbetler gibi çeşitlerin olduğunu açıkladı.

Epileptik Nöbet Türleri ve Tanı

Epileptik nöbetlerin farklı türlerine değinen İlik, bazılarında bilinç kaybı olmadan sadece kol kasılmaları gibi belirtiler olduğunu, diğerlerinde ise duysal nöbetlerin ortaya çıkabileceğini ifade etti. Genellikle bilinen ve sık rastlanan nöbet türünün ise jeneralize tonik-klonik nöbetler olduğunu belirten İlik, bu nöbetlerin halk arasında sara hastalığı olarak bilindiğini dile getirdi.

Epileptik Nöbet Geçiren Bir Hasta İle İlk Müdahale

Doç. Dr. İlik, epileptik nöbet geçiren bir hasta ile karşılaşıldığında hastane ortamında kullanılan ilaçlar dışında yapılması gerekenleri anlattı. İlk olarak, hava yolu açıklığını sağlamanın ve hastayı güvende tutmanın önemli olduğunu belirten İlik, bu süreçte sivri uçlu nesneleri uzak tutmanın, baş altına yastık koyma ya da elle başı tutmanın önemli olduğunu vurguladı. Hastayı bir tarafa çevirerek, tükürüğün veya kusmanın akciğere gitmesini engellemeye çalışmanın amaçlandığını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gönül Dağı 127. Bölüm Fragmanı İzle! Gönül Dağı Son Bölüm izle!

Gönül Dağı 127. Bölüm Fragmanı İzle! Gönül Dağı Son Bölüm izle!