Prof. Dr. Akyüz, epilepsi cerrahisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Akyüz, beyindeki anormal elektrik aktivitesi sonucu gelişen nörolojik bir hastalık olan epilepsinin nöbetler şeklinde meydana geldiğini söyledi.

Normalde, beyin belirli bir düzende sürekli olarak küçük elektriksel uyarılar üretirken, epilepsi nöbetinde genellikle elektriksel işleyişindeki geçici bir değişikliklerin ani davranış bozukluğu olarak ortaya çıkabildiğini dile getiren Akyüz, 1 yıl ilaç tedavisinden fayda göremeyen hastalarda epilepsi cerrahisinin yüzde yüze yakın iyileşme ile yüz güldürebildiğini kaydetti.

Epilepsi cerrahisi ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Akyüz, şu bilgileri verdi:

- Epilepsi cerrahisi nedir?

Epilepsi cerrahisi, geçirilen nöbetlerin şiddetini ve sayısını durdurmak veya azaltmak için yapılan bir beyin ameliyatıdır. Epilepsinin ilk tedavisi ilaçla tedavidir. Eğer epilepsi dirençli hale gelirse yani ilaçla tedavi edildiği halde iyileşme görülmezse monoterapi ve politerapiye geçilir. En az 1 yıllık çoklu ilaç tedavisine rağmen nöbetler durdurulamazsa cerrahi tedavi söz konusu olabiliyor.

- Epilepsi cerrahisi hangi hastalara uygulanır?

Epilepsi cerrahisi, ilaç tedavisine rağmen nöbetler devam eden hastalara uygulanır. Epilepsi cerrahisi için hastaların beyin, sinir ve omurilik cerrahisi, nöroloji, radyoloji ve nükleer tıp uzmanlarının oluşturduğu bir konseyde değerlendirilmesi gerekir. Konseyde hastanın hangi cerrahi tipine uygun olup olmadığı belirlenir.

- Epilepsi cerrahisinin farklı yöntemleri nelerdir?

Epilepsi cerrahisinde çoğunlukla 2 farklı yönteme başvurulur. En yaygın olarak gerçekleştirilen rezektif cerrahi yönteminde beynin küçük bir bölümü çıkarılır. Bu ameliyatta genellikle bir tümör beyin hasarının olduğu yer veya malformasyon bölgesiyle, nöbetlerin meydana geldiği beyin bölgesindeki beyin dokuları alınır. Rezektif cerrahi çoğunlukla görsel hafızayı, dil anlama ve duyguları kontrol eden bir alan olan temporal loblardan birinde gerçekleştirilir. En çok fayda görülen rezektif cerrahide başarı oranları yüzde yüzlere kadar çıkabilmektedir. Rezektif cerrahi, uygun olan her hastada ilk tercih edilecek cerrahi yöntemdir.

- Epilepsi cerrahisinin riskleri nelerdir?

Epilepsi cerrahisinin her cerrahi işlemde olduğu gibi bazı riskleri vardır. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, beyin hasarı ve konuşma, görme veya hareket gibi işlevlerde bozulma yer alır. Ancak bu riskler son derece düşüktür.

- Epilepsi cerrahisi sonrası hastalar nelere dikkat etmelidir?

Epilepsi cerrahisi olan hastalar nöbet geçirmeye eğilimli hastalar olarak değerlendirilmelidir. Ateşlenmek bu hasta grubu için tehlikelidir. Bu nedenle ateşli hastalığa yakalanmamaya çalışmak, ateşli hastalık söz konusu olduğunda da zaman geçirmeden tedavi olmak önemlidir. Çok sıcak havalarda, güneş altında bulunulmamalı, güneşin etkili olmadığı zamanlarda dışarı çıkılmalıdır. Rakımı yüksek olan yerlere çıkılmamalıdır. Aşırı aç ve susuz kalınmamalıdır. Radikal diyetler yapılmamalı, düzenli ve dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Prof. Dr. Akyüz, epilepsi cerrahisinin, ilaç tedavisine rağmen nöbetler devam eden hastalar için önemli bir tedavi seçeneği olduğunu belirterek, bu hastaların mutlaka bir beyin cerrahisi uzmanına başvurmaları gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA