Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık DSÖ: Bu yıl içinde 30 bin şüpheli M-çiçeği virüsü vakası görüldü

DSÖ: Bu yıl içinde 30 bin şüpheli M-çiçeği virüsü vakası görüldü

Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl içerisinde Afrika kıtası genelinde 30 bin şüpheli Maymun çiçeği olarak anılan M-çiçeği virüsü vakasının görüldüğünü açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
DSÖ: Bu yıl içinde 30 bin şüpheli M-çiçeği virüsü vakası görüldü
KAYNAK: İHA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl içerisinde çoğunluğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde olmak üzere 30 bin şüpheli M-çiçeği virüsü (Maymun çiçeği) vakasının görüldüğünü açıkladı. Bu veriler, Afrika'da artan M-çiçeği vakalarına dikkat çekiyor.

Can Kaybı Sayısı Endişe Verici

DSÖ raporuna göre, kıta genelinde 800’den fazla kişi şüpheli M-çiçeği virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Ocak ayından Eylül ayının 15’ine kadar Afrika'da 29 bin 342 vaka ve 812 can kaybı kaydedildi. Bu dönemde dünya genelinde yalnızca 2 bin 82 M-çiçeği vakası doğrulandı ve bu sayı, 2022 Kasım ayından bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Burundi'de Durum Ciddileşiyor

Burundi'nin de salgından etkilendiği belirtiliyor. Afrika Birliği Halk Sağlığı Ajansı'nın açıklamasına göre, 2023'te salgından etkilenen 7 ülkede toplam 14 bin 957 vaka ve 739 can kaybı kaydedildi. Bu, 2022'ye göre yeni vakalarda yüzde 78,5’lik bir artış anlamına geliyor.

Salgınla Mücadele İçin Fon Sağlandı

Dünya Bankası, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 10 Afrika ülkesine salgınla mücadele için 128 bin 89 dolar fon sağlandığını duyurdu. Bu, bölgedeki sağlık sistemlerini desteklemek adına atılan önemli bir adım.

M-Çiçeği Nedir?

M-çiçeği virüsü (Maymun çiçeği), hafif semptomlarla birlikte görülen, nadiren ölümcül bir viral zoonozdur. 1980'de çiçek hastalığının eradikasyonunun ardından, M-Çiçeği özellikle Orta ve Batı Afrika'da daha sık görülmeye başlamıştır.

M-Çiçeği Belirtileri

M-çiçeği virüsü (Maymun çiçeği) belirtileri arasında şunlar bulunuyor:

Ateş
Baş ağrısı
Kas ve sırt ağrıları
Büyümüş lenf nodları
Solunum sistemi semptomları (boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük)
Cilt döküntüleri 

M-Çiçeği Nasıl Bulaşır?

M-çiçeği virüsü (Maymun çiçeği), cilt döküntüsü, kabuklar veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Uzun süreli yakın temas ve cinsel temas sırasında da yayılma riski bulunmaktadır. Belirtiler başladıktan sonra, cilt döküntüsü tamamen iyileşene kadar virüs bulaşma riski devam eder.

M-Çiçeği Nasıl Önlenebilir?

M-çiçeği virüsü (Maymun çiçeği) olduğundan şüphelenilen kişilerle yakın cilt temasından kaçınmak, hastaların kullandığı eşyalarla temastan uzak durmak ve el hijyenine dikkat etmek, M-Çiçeği’nin yayılmasını önlemek için alınacak önlemlerdir.

M-Çiçeği Tedavi Yöntemleri

M-çiçeği virüsü (Maymun çiçeği) için belirli bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Belirtilerin yönetilmesi ve hastalığın kontrol altına alınması için destekleyici bakım önerilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Batman'da Gök Gürültülü Dolu ve Şiddetli Yağış Felakete Yol Açtı

Batman'da Gök Gürültülü Dolu ve Şiddetli Yağış Felakete Yol Açtı