Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Dikkat eksikliği yetişkinleri nasıl etkiliyor? DEHB belirtileri ve tedavisi

Dikkat eksikliği yetişkinleri nasıl etkiliyor? DEHB belirtileri ve tedavisi

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), hem çocukları hem de yetişkinleri nasıl etkiliyor? Profesyonel yardım almanın önemi ve doğru tedavi seçenekleri nelerdir? Detaylar haberimizde..

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dikkat eksikliği yetişkinleri nasıl etkiliyor? DEHB belirtileri ve tedavisi
KAYNAK: İHA

Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHB), çocuklarla birlikte yetişkinlerde de görülebilen bir sorun olduğunu vurgulayarak, tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.

Kısaca DEHB olarak adlandırılan bu rahatsızlık, aşırı hareketlilik, dürtüsellik, dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteren bir psikolojik sorun olarak tanımlanmaktadır. Arı, ailelerin sıklıkla çocuklarının dikkatlerini toplayamama, unutkanlık, zamanı etkili kullanamama, odaklanma güçlüğü, ders çalışmaktan çabuk sıkılma ve derse dikkatlerini verememe gibi şikayetlerle başvurduğunu ifade etti.

Ancak, Arı'ya göre, bu belirtileri gösteren her çocuk için hemen DEHB teşhisi koymak doğru değildir. Çeşitli fiziksel rahatsızlıkların da benzer semptomlara neden olabileceğini belirten Arı, tanı konulabilmesi için belirtilerin en az 6 ay boyunca devam etmesi ve çocuğun aynı davranışları farklı ortamlarda sergilemesi gerektiğini vurguladı.

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Belirtileri

DEHB'nin sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de görülebilen bir sorun olduğunu dile getiren Arı, yetişkinlerde bu rahatsızlığın belirtilerini şu şekilde sıraladı:

'Bireyin iş hayatında başarısız olması, iş yerinde verimsizlik, stresle başa çıkamama, uzun süre oturamama, zaman yönetiminde güçlükler, öfke patlamaları, evlilik problemleri gibi sorunlar yetişkinlerde DEHB'nin belirtileri olabilir.'

Tedavi Seçenekleri

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun bireylerin yaşamında ciddi akademik, psikolojik ve sosyal problemlere neden olabilecek bir rahatsızlık olduğunu belirten Arı, bu konuda profesyonel yardım almanın önemini vurguladı.

DEHB tedavisinin, çocuklar ve yetişkinler için farklı yöntemlerle gerçekleştirildiğini aktaran Arı, tedavi sürecinde öncelikle bireyin rahatsızlığının sebeplerinin araştırıldığını ve buna göre ilaçlı veya ilaçsız tedavi planları oluşturulduğunu ifade etti.

Arı, 'Uyguladığımız testlerle dikkat, zamanlama ve hiperaktivite gibi faktörleri ölçebiliyoruz. 6 yaş üzerindeki her çocuğa uygulanabilen testin çocuk ve yetişkin versiyonları bulunmakta olup, bu testler çocuklar için yaklaşık 15 dakika, yetişkinler için ise 18 dakika sürmektedir. Eğer kendinizde veya çocuğunuzda bu tür zorluklar fark ediyorsanız, bir dikkat testi yaptırmayı düşünebilirsiniz.' dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muğla'da Türkmenistan uyruklu genç odasında öl* bulundu

Muğla'da Türkmenistan uyruklu genç odasında öl* bulundu