Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurçin Killi'nin uyarısıyla, Süveyş Kanalı ve gemilerin balans sularıyla taşınan denizanaları, Akdeniz'in sularını istila etmeye devam ediyor. Bu durum, son yıllarda bölgede sıkça görülen farklı türlerde denizanalarıyla ilgili endişeleri arttırıyor.
Denizanaları Akdeniz Kıyılarında Artan Bir Tehdit Haline Geldi
Son günlerde Akdeniz kıyılarında sıklıkla gözlemlenen göçmen denizanası türü Rhopilema nomadica, Mersin, İskenderun Körfezi, Antalya ve Muğla gibi kıyı şehirlerinde sıkça karşılaşılıyor. Bu denizanası türü, 70 santime kadar büyüyebilir ve 5-6 kilograma ulaşabilir. Rhopilema nomadica'nın teması, insanlar için ciddi yanıklara neden olabilir. Bu nedenle, temas halinde bölgenin deniz suyuyla yıkanması öneriliyor.
Marmaris Sahilinde Artan Endişe
Marmaris'in Uzunyalı sahilinde hem denizde yüzen hem de kumsala vuran denizanaları, bölge halkını tedirgin ediyor. Marmaris'te 4 yıldır yaşayan balıkçı Fevziye Demirci, bu yıl denizanalarının görülme sıklığının arttığını ve bu durumun balık avını olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Bilimsel Araştırmalar Devam Ediyor
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurçin Killi, Rhopilema nomadica göçmen denizanası türü üzerinde bilimsel araştırmalar yürütüyor. Yaptığı açıklamalarda, Akdeniz'de istilacı türlerin arttığını ve denizanalarının da bu artıştan nasibini aldığını belirtiyor. Özellikle Süveyş Kanalı ve gemilerin balans sularıyla taşınan denizanalarının, bölgedeki su sıcaklıklarının yükselmesiyle sayılarını artırdığını vurguluyor.
Denizanalarına Temas Halinde Ne Yapmalı?
Doç. Dr. Killi, Rhopilema nomadica türü denizanasının temasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor. Alerjik reaksiyonlar, ciltte ağrı, kızarıklık, yanma, kabarcık oluşumu gibi belirtiler görülebilir. Bu nedenle, temas halinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Ayrıca, denizanası teması durumunda ilk müdahalenin deniz suyuyla yapılması önem taşıyor.