Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Covid riski artıyor mu? DSÖ'den Covid'in yeni varyantı JN.1 için uyarı

Covid riski artıyor mu? DSÖ'den Covid'in yeni varyantı JN.1 için uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),  koronavirüsün dünyanın birçok ülkesinde görülen yeni alt varyantı JN.1'in hızla yayıldığını açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Covid riski artıyor mu? DSÖ'den Covid'in yeni varyantı JN.1 için uyarı
MUHABİR: Kardelen Özdemir

Covid-19'un Omicron varyantının alt varyantı JN.1, Hindistan, Çin ve ABD gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ülkelerde görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, mevcut aşıların hala koruma sağladığını belirtiyor, ancak kış aylarında Covid vakalarının ve diğer solunum yolu virüslerinin artabileceği uyarısında bulunuyor.

Solunum yolu virüslerinde artış bekleniyor

Grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu virüsleri Kuzey Yarımküre'de artıyor. Covid'in evrim geçirmesiyle ortaya çıkan farklı varyantlar, bu artışa katkıda bulunuyor.

JN.1 varyantı hızla yayılıyor

JN.1, ABD'de en hızlı yayılan varyant olarak belirtiliyor ve ülke genelindeki enfeksiyonların yüzde 15 ila 29'unu oluşturuyor. İngiltere'de ise laboratuvarda analiz edilen pozitif Covid vakalarının yaklaşık yüzde 7'sini oluşturuyor. Bu varyantın hızlı yayılmasının nedeni, spike proteininde BA.2.86 varyantına ek bir mutasyon içermesi.

JN.1 varyantına karşı bağışıklık

JN.1'in aşılara karşı bağışıklığı ne kadar aşabildiği hâlâ belirsiz. DSÖ, bu varyantın Covid vakalarında artışa neden olabileceğini öngörüyor ancak önceki varyantlara göre insanları daha fazla hasta etmediğine dair kanıt bulunmuyor.

JN.1 varyantından korunmanın yolları

DSÖ, kalabalık ve kapalı alanlarda maske takma, öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda ağzınızı kapatma, düzenli el temizliği ve güncel Covid ve grip aşılarını yaptırma gibi önlemleri öneriyor. Covid belirtileri varsa test yaptırmanın önemine vurgu yapıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Denizli Honaz'daki Cumhuriyet İlkokulu 400 Bin TL'lik Kampanya ile Yepyeni Bir Görünüme Kavuştu

Denizli Honaz'daki Cumhuriyet İlkokulu 400 Bin TL'lik Kampanya ile Yepyeni Bir Görünüme Kavuştu