Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Covid-19’un alt varyantı olan JN.1 nedir? JN.1 belirtileri neler?

Covid-19’un alt varyantı olan JN.1 nedir? JN.1 belirtileri neler?

DSÖ'nün uyarı yayınladığı Covid-19’un yeni alt varyantı JN.1 hakkındaki bilgiler merak ediliyor. JN.1 nedir? JN.1 belirtileri nelerdir? Uzmanlar açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Covid-19’un alt varyantı olan JN.1 nedir? JN.1 belirtileri neler?
KAYNAK: İHA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un alt varyantı JN.1'in küresel çapta hızla yayıldığını ve dikkate alınması gereken bir risk oluşturduğunu belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun ise bu yeni varyantın yayılım hızının yüksek olduğunu ve yeni mutasyonlara neden olabileceğini açıkladı.

Yayılım hızı ve yeni mutasyonlar

Uzm. Dr. Cengiz Uzun, JN.1'in yayılım hızının Covid-19'u daha öncekilerden farklı kıldığını vurgulayarak, 'Yayılım hızı çok yüksek olan bu yeni varyantta yeni mutasyonlar olabilir. Bu durum, daha ağır hastalık ve aşılardan korunan bir virüsle karşılaşmamıza neden olabilir' diye konuştu.

JN.1 korunma yolları neler?

JN.1 varyantı için bireysel önlemlerin alınması gerektiyor. Uzman, özellikle hasta olanların maske kullanımına ve el yıkamaya önem vermesi gerektiğini ifade ediyor.

JN.1 belirtileri neler?

Uzun, 'Dünya Sağlık Örgütü bunu takip edecektir. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığı da takip edecektir. Daha ciddi bir sorunla karşılaşırsak zaten yine bilgilendiriliriz. Daha önceki varyantlarla neredeyse aynı belirtiler farklı değil. Yine solunum yolu bulguları, belki hafif ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı gibi. Ama eski gördüğümüz ciddi bir nefes darlığı çok ciddi bir solunum yetmezliği ile şuan çok karşılaşmıyoruz' dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun

DSÖ'nün dikkate aldığı varyant

JN.1'in dünyanın nüfus yoğunluğu en yüksek ülkelerinde görüldüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, DSÖ'nun bu varyantı 'dikkate alınması gereken' kategorisine aldığını vurguluyor. Bu durum, uzmanlara göre bireysel önlemlerin alınması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Solunum yolu virüslerinde artış

Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, DSÖ'nün enfeksiyon riski taşıyan virüsleri sürekli takip ettiğini ifade ederek, Covid-19 sonrası bu takibin daha da arttığını belirtiyor. Uzman, Covid-19'un birçok varyantı olduğunu ve kış aylarında solunum yolu virüslerinin artış gösterdiğini söylüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Göbek yağlarına ne iyi gelir? İç organlardaki yağı eritiyor! Bu sebzeyi tüketirseniz...

Göbek yağlarına ne iyi gelir? İç organlardaki yağı eritiyor! Bu sebzeyi tüketirseniz...