Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Çocukların sporu bırakmalarının nedeni aileler mi?

Çocukların sporu bırakmalarının nedeni aileler mi?

Türkiye'de çocukların yüzde 24,8’i obez, İstanbul’daki spor okullarında yüzde 40’ı aşırı kilolu. Uzmanlar, çocukların sporu bırakma nedenlerini açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Çocukların sporu bırakmalarının nedeni aileler mi?
KAYNAK: İHA

World Health Organization (WHO) verilerine göre, Türkiye’de 6-9 yaşındaki çocukların yüzde 24,8’i obez olarak sınıflandırılırken, İstanbul’da spor okullarındaki çocukların yüzde 40’ı aşırı kilolu ya da obez kategorisinde yer alıyor. Uzmanlar, çocukların küçük yaşlarda sporu bırakmasının ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının obezitenin temel nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.

Sporu Bırakmanın En Büyük Sebebi: Aile Baskısı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Soyal, çocukların sporu bırakmasındaki en büyük nedenin aile baskısı olduğunu ifade ediyor. Doç. Dr. Soyal, “Çocukların 14 yaşına gelene kadar yüzde 70 oranında sporu bırakmalarının nedeni ailelerin spor başarısı üzerindeki yüksek beklentileri ve akademik başarıya verilen öncelik” dedi. Ayrıca, sporun çocukların akademik başarısını olumsuz etkilemediğini, aksine onların sosyolojik ve fizyolojik gelişimlerine katkı sağladığını vurguladı.

“3 Yaşından İtibaren Temel Hareket Eğitimi Verilmeli”

Çocuklarda hareketsizliği azaltmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsetmek için erken yaşlarda spor eğitimi verilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Soyal, çocukların 3 yaşından itibaren temel hareket eğitimi almasının önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Soyal, “Çocuklar hangi branşa yatkınsa o alanda yönlendirilmelidir. Spor bilinci küçük yaşlardan itibaren oturtulmalıdır” diye konuştu.

Beslenmenin Rolü: Okul Kantinlerindeki Fiyat Politikaları

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hande Nur Onur Öztürk, çocuklarda obezitenin bir diğer önemli nedeni olarak sağlıksız beslenme alışkanlıklarını gösteriyor. Öztürk, okul kantinlerinde sağlıklı besinlerin daha ulaşılabilir hale getirilmesi için fiyat politikalarında düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirtti. “Özellikle süt, meyve ve sebze gibi sağlıklı besinlerin fiyatlarının düşürülmesi çocukların bu ürünlere erişimini artıracaktır” dedi.

Trafik ve Hareketsizliğin Etkileri

İstanbul’daki kilolu çocuk oranının yüksek olmasının bir diğer nedeni olarak hareketsizlik ve trafik gösteriliyor. Dr. Öztürk, “Çocuklar okula servisle gidip geliyor ve bu da hareketsizliği artırıyor. Ne kadar sağlıklı beslenirsek beslenelim, trafikte geçirilen süre ve uzun süreli oturma durumu obeziteyi tetikliyor” dedi. Çocukların daha fazla hareket etmesi gerektiğini belirten Öztürk, bu süreçte ailelerin çocuklarını spor ve egzersize teşvik etmelerinin önemine vurgu yaptı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sağlık ve güzellik deposu lavantanın bilinmeyenleri

Sağlık ve güzellik deposu lavantanın bilinmeyenleri