Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Çocukların şiddete tanık olması nesiller arası travma yaratıyor

Çocukların şiddete tanık olması nesiller arası travma yaratıyor

Klinik Psikolog, kadına yönelik şiddete tanık olan çocukların gelişimsel bozukluklar ve kaygı bozuklukları yaşayacağı uyarısında bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Çocukların şiddete tanık olması nesiller arası travma yaratıyor
KAYNAK: İHA

Klinik Psikolog Aleyna Damla Özcan, kadına yönelik şiddetin en sık karşılaşılan insan hakları ihlali olduğunu vurguluyor. Özcan, şiddetin sadece kadınlara zarar vermekle kalmadığını, aynı zamanda çocukları, aileleri ve toplumun tamamını etkilediğini belirtti. Şiddete tanık olan çocukların, doğrudan şiddete uğramasalar dahi, ciddi psikolojik sorunlar yaşama riski taşıdığına dikkat çekti.

Şiddete tanık olan çocuklarda psikolojik sorunlar ortaya çıkabiliyor

Kadına yönelik şiddetin, çocuklar üzerinde hem kısa hem uzun vadede olumsuz etkiler yarattığını ifade eden Özcan, şiddete tanık olmanın çocuklarda uyku bozuklukları, gelişimsel bozukluklar, saldırganlık ve kaygılı bir kişilik yapısına zemin hazırlayabileceğini belirtti. Çatışmaları çözmenin yolunu şiddet olarak kodlayan çocuklar, gelecekte bu döngüyü devam ettirebiliyor. Özcan, bu durumun "nesiller arası travma" olarak bilindiğini ve şiddetin çocuklar aracılığıyla sonraki kuşaklara da aktarıldığını ifade etti.

Kadına yönelik şiddet, travma sonrası stres bozukluğuna yol açabiliyor

Şiddetin kadınlarda yol açtığı psikolojik sorunlara da değinen Özcan, şiddet türünün ne olursa olsun kadınların korku, kafa karışıklığı, öfke, utanç ve sosyal izolasyon gibi duygusal tepkiler yaşadığını belirtti. Kadına yönelik şiddetin sonucunda depresyon, kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu ve alkol-madde kullanım bozukluğu gibi ruhsal rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini söyledi. Özcan, şiddet mağduru kadınların yaşadığı travmaların uzun süreli etkiler bırakabileceğini ve zaman zaman şiddet olayını hatırlamakta güçlük çekebileceğini ekledi.

Çocuklarda şiddetin uzun vadeli etkileri

Şiddete maruz kalan veya tanık olan çocuklar, genellikle iç dünyalarında karmaşık duygular yaşarlar. Özcan, bu çocukların uyku düzenlerinde bozukluklar, saldırganlık eğilimleri ve kaygı bozuklukları gibi semptomlar geliştirdiklerini ifade etti. Uzun vadede bu çocukların şiddeti bir çözüm yöntemi olarak görmeye başlamaları, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde şiddet döngüsünün devam etmesine yol açabilir.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gece yemek yiyenlere uyarı! Ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Gece yemek yiyenlere uyarı! Ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor