Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, çocuklarda ishalin sık görülen bir sorun olduğunu vurguluyor. İshalin genellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıktığını belirten Dr. Çebi, bu durumun çoğunlukla virüslerden kaynaklandığını ifade ediyor.

Sulu dışkılamanın yanı sıra ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtilerin eşlik edebileceğini aktarıyor. Mikropların bulaşmasıyla oluşan ishallerin ise genellikle yiyecek-içecek veya temas yoluyla gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Belirtiler ve Tedavi

Çocuklarda ishalin belirtileri birkaç gün sürebilir. Uzmanlar, bu belirtiler arasında yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama, karın ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşin olduğunu belirtiyor. İshalin seyrine bağlı olarak, bağırsakların normale dönmesi bir haftaya kadar sürebilir. Ancak, belirli durumlarda, özellikle dehidratasyon belirtileri ortaya çıktığında, acil tıbbi yardım gerekebilir. Dehidratasyon belirtileri arasında idrar çıkışında azalma, ağız kuruluğu, halsizlik ve huzursuzluk yer alırken, ciddi durumlarda soluk cilt, soğuk el ve ayaklar gibi belirtiler görülebilir.

Hemen bir çocuk doktoruna başvurulması gerek

Uzmanlar, ishal tedavisinde bol su tüketiminin önemli olduğunu vurguluyor. Ayrıca, beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle yağlı, şekerli veya çok şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade ediyorlar. İshal durumunda ilaç tedavisi doktor önermedikçe gerekli olmadığı gibi, destekleyici olarak probiyotiklerin kullanılabileceğini aktarıyorlar. Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde görülen belirtiler durumunda hemen bir çocuk doktoruna başvurulması gerektiğini belirtiyorlar.

Kaynak: İHA