Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, çocuklarda geniz etinin fizyolojik olarak 1-1.5 yaştan itibaren büyümeye başladığını, 5-6 yaşlarında ise maksimum büyüklüğe ulaştığını ve ergenlikle birlikte genellikle ortadan kaybolduğunu belirtti. Ancak, normalden fazla büyüdüğü durumlarda tedavi edilmezse büyüme-gelişme geriliğine, dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı.
Çocuklarda Geniz Eti Nasıl Anlaşılır? Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?
KBB Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, çocukluk çağında en sık karşılaşılan hastalıklardan birisinin geniz eti rahatsızlıkları olduğunu belirtti. Geniz etinin aşırı büyümesinin burun tıkanıklığı ve horlama gibi semptomlara neden olabileceğini söyledi. Dr. Gökduman, 'Geniz eti, burnun yutağa açılan arka kısmını kapatıp sık tekrarlayan ve uzun süre geçmeyen sinüzit gibi rahatsızlıklara sebep olabilir' dedi. Ayrıca, bu durumun orta kulak enfeksiyonlarına ve uzun süre geçmeyen orta kulakta sıvı birikmesine yol açabileceğini belirtti.
Çocuklarda Gelişim Sorunlarına Yol Açabilir
Çocuklarda sık tekrarlayan üst solunum yolu hastalıkları, orta kulak enfeksiyonları, burun tıkanıklığı ve horlama gibi durumlarda geniz etinin normalden fazla büyümüş olabileceğini belirten Dr. Gökduman, 'Geniz eti, burun tıkanıklığı ve horlama durumuna, bazen de uykuda nefesin kesilmesi (apne) eşlik edebilir. Bu durum çocuklarda büyüme gelişme geriliğine, dikkat eksikliğine, öğrenme güçlüğüne ve ağız çene yapısında bozulmalara yol açabilir' dedi.
Geniz Eti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Geniz eti semptomları gözlemlendiğinde, hastanın kulak burun boğaz hekimi tarafından değerlendirilmesi ve gerekli tedavinin planlanması gerektiğini belirten Dr. Gökduman, 'Bazen eşlik eden enfeksiyonların ve alerjinin tedavi edilmesiyle semptomlarda gerileme olabilirken, medikal tedavinin etkin olmadığı durumlarda geniz etinin ameliyatla alınması gerekmektedir' dedi.