Birleşik Krallık'ta gerçekleştirilen yeni bir araştırma, vejetaryenliğin genetik kökenlere sahip olabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, potansiyel olarak vejetaryenlikle ilişkilendirilebilecek 34 geni tespit etti.
GENETİK BİR MİRAS
Araştırmaya göre, bazı insanlar genetik olarak vejetaryen bir yaşam tarzına daha yatkın olabilirler. İnsanlar, dini, etik, çevresel veya sağlıkla ilgili nedenlerle vejetaryen beslenmeyi tercih edebilirler, ancak Northwestern Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yürütülen bir araştırma, bu beslenme tercihlerinin aynı zamanda kişinin metabolizması ve farklı gıdaların vücut üzerindeki etkileri tarafından da etkilenebileceğini öne sürmektedir.
Araştırmacılar, Birleşik Krallık Biobank çalışmasına katılan 5,324 vejetaryenin genetik verilerini incelediler ve bunları vejetaryen olmayan 329,455 kişinin verileriyle karşılaştırdılar. Bu kapsamlı inceleme sonucunda, vejetaryenlikle olası bir ilişkisi olabilecek 34 gen tanımlandı. Bu genlerden üçü kesin bir şekilde vejetaryen beslenme ile bağlantılı bulunurken, diğer 31 genin potansiyel olarak bu tercihle ilişkilendirilebileceği belirlendi.
Araştırmacılar, "Verilerimiz, katı vejetaryen beslenmenin genetik faktörlerden etkilendiğini göstermektedir" açıklamasında bulundu.
Araştırmanın baş yazarı olan Northwestern Üniversitesi'nden Dr. Nabeel Yaseen, "Tüm insanların uzun süreli bir şekilde katı bir vejetaryen diyeti ile hayatta kalabileceği sorusu henüz tam olarak araştırılmamış bir konu. Görünüşe göre, vejetaryen olmak isteyen insanlar daha fazla olabilir" dedi. Yaseen, bazı insanların vücutları için gerekli olan lipid bileşenlerini ette bulabileceğini ve bazılarının ise bu bileşenleri doğal olarak üretebileceğini belirterek, genetik faktörlerin vejetaryen beslenmeyi destekleyebileceğini öne sürdü.