Göz Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Cihan Büyükavsar, prematürite retinopatisi (ROP) adı verilen bir göz hastalığının bebeklerde erken teşhis ve tedavi ile ilerlemesinin durdurulabileceğini ve görme kaybının önlenebileceğini belirtti. Prematürite retinopatisi, özellikle düşük doğum ağırlığına veya prematüre doğuma sahip bebeklerde gelişen bir göz hastalığıdır.

Büyükavsar, ROP'nin bebeklerin retinasındaki (gözün arka iç tabakası) damarların anormal büyümesi sonucu ortaya çıktığını ifade ederek, bu durumun özellikle erken doğmuş bebeklerde daha yaygın olduğunu söyledi. Prematüre retinopatisinin, bebeklerin gözlerinin tam olarak gelişmemiş olmasından kaynaklandığını açıkladı. Normalde, retinanın kenarında bulunan ve gözün merkezine doğru büyüyen damarların, prematüre bebeklerde yeterince gelişemediğini ve anormal bir şekilde büyüdüğünü belirtti. Bu anormal büyümenin, ciddi vakalarda retinayı çevreleyen ve görme kaybına yol açabilen kalın, lifli bir doku olan fibrovasküler proliferasyona (FVP) yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Büyükavsar, ROP'nin tedavisinin hastalığın ciddiyetine ve aşamasına göre değişebileceğini belirterek, hafif vakalarda göz doktorlarının hastayı yakından takip edebileceğini ve doğal düzelmesine izin verebileceğini, ancak vakalar ilerledikçe ve tedavi gerektiğinde, lazer tedavisi veya ilaç enjeksiyonları gibi cerrahi müdahalelerin uygulanabileceğini açıkladı. Erken teşhis ve tedavi ile ROP'nin ilerlemesinin durdurulabileceğini ve böylece görme kaybının önlenmesinin mümkün olduğunu vurguladı.

Büyükavsar, bebeklerin göz sağlığının izlenmesi ve gerektiğinde müdahale edilmesi için düzenli kontrollerin önemli olduğunu belirterek, bu hastalığın belirtilerini ve tedavilerini öğrenmek için bir göz doktoruna başvurmanın önemli olduğunu ifade etti. Prematüre retinopatisi riski taşıyan bebeklerin düzenli göz muayenelerine tabi tutulmaları gerektiğini ekledi.

Kaynak: İHA