Allergy Dergisi'nde 2022'de yayınlanan bir araştırmaya göre; diyet lifi, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu güçlendirme, sağlıklı bir bağırsak bariyeri oluşturarak besinlerdeki bakteri ve virüslere karşı birincil savunma sağlamak ve bağırsaklardaki bakterilerin lifi fermente ederek bağışıklık hücrelerinin işlevini düzenlemek yoluyla gerçekleşir.
ŞEKERLİ İÇECEKLER VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Human Immunology'de 2022'de yapılan bir incelemeye göre; fruktoz içeren şekerler, bağırsak mikrobiyotasının yapısını değiştirerek faydalı bakterilerin gelişimini engelleyebilir. Yüksek kan şekerinin bağırsak geçirgenliğini etkileyerek kronik enflamasyona katkıda bulunabileceği de belirtilmiştir.
KIZARMIŞ YİYECEKLER VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Nutrients Dergisi'nde 2020'de yayınlanan bir makaleye göre; kızartılmış yiyeceklerde bulunan gelişmiş glikasyon son ürünleri (AGE'ler), bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkileyerek iltihaplanma ve bağırsak bariyerinde zayıflamaya neden olabilir.
İŞLENMİŞ ET ÜRÜNLERİ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
İşlenmiş et ürünlerinin aşırı tüketimi, sindirim sonucu oluşan trimetilamin (TMA) maddesinin bağırsak mikrobiyotasını etkileyerek bağışıklık sistemini zayıflatabileceği belirtilmiştir.
AŞIRI KAFEİN TÜKETİMİ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Physiological Reviews'da belirtildiği gibi, aşırı kafein tüketimi kaliteli uykuyu engelleyerek bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Bu nedenle, kafeinli içecekleri günde birkaç fincandan fazla tüketmekten kaçınılmalı ve özellikle yatmadan en az 6 saat önce tüketilmelidir.
YÜKSEK TUZ İÇEREN BESİNLER VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Hypertension Dergisi'nde 2018'de yayınlanan bir inceleme, yüksek sodyum alımının inflamasyonu artırabileceğini, bağırsak mikrobiyomundaki değişikliklerle ilişkili olabileceğini ve adaptif bağışıklıkta değişikliklere neden olabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, yüksek tuz içeren fast food ve işlenmiş ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.