Sağlık-Sen: Dişi Ağrıyan Dizi Sızlayana Ambulans Gitmesin Sağlık-Sen: Dişi Ağrıyan Dizi Sızlayana Ambulans Gitmesin

Bursa Şehir Hastanesi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Olgun Deniz, aşırı sıcakların vücutta meydana getirdiği sıvı kaybının kronik hastalar ve yaşlı bireyler üzerinde ölümcül sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti. Sıcak hava dalgaları ve artan nem oranının, özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan bireyler için ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

A W264004 03

Sıcak Havalardan Korunma Yöntemleri

Doç. Dr. Deniz, aşırı sıcaklardan korunmak için şu önerilerde bulundu:

  • Güneş Işınlarından Kaçının: Güneş ışınlarının en dik açıyla geldiği öğlen saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Bu saatlerde denize de girilmemelidir.
  • Doğru Kıyafet Seçimi: Açık renkli, hafif ve geniş kıyafetler tercih edilmeli, hava delikleri olan kalın kenarlı şapkalar giyilmelidir. Ayrıca, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılmalıdır.
  • Fiziksel Aktivite: Yoğun fiziksel aktiviteler ve sporlar sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Günde En Az 2 Buçuk Litre Sıvı Tüketimi

Sıcak havalarda farkına varılmadan meydana gelen sıvı kaybının, yaşlı bireylerde ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Deniz, 'Doktorunuz tarafından sıvı kısıtlaması belirtilmedikçe ve susama hissi olmasa bile günde en az 2 buçuk litre, yani 12-14 su bardağı sıvı tüketilmelidir,' dedi. Su dışındaki sıvı alımlarında çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu tercih edilmelidir. Alkol, kafein ve fazla şeker içeren içeceklerden ise uzak durulmalıdır. Ayrıca, çok soğuk ve buzlu içecekler mide rahatsızlıklarına neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

A W264004 01

Sıcak Çarpmasına Dikkat!

Doç. Dr. Deniz, sıcak çarpmasının belirtileri arasında yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve nabız hızında yükselme olduğunu belirtti. Bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşayan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ifade etti. Sıcak çarpması, komaya kadar gidebilen nörolojik bozukluklara yol açabileceği için risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez sıcak çarpması açısından yakın gözlem altında tutulmalıdır.

Yaz Aylarında Çocuk Sağlığı İçin Uyarılar Yaz Aylarında Çocuk Sağlığı İçin Uyarılar

Kaynak: İHA