Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Aşırı ekran maruziyeti çocukların zeka gelişimini geriletiyor

Aşırı ekran maruziyeti çocukların zeka gelişimini geriletiyor

Erken yaşta telefon, tablet ve televizyona uzun süreli maruz kalmanın çocuklarda birçok sağlık riskine yol açtığı uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Aşırı ekran maruziyeti çocukların zeka gelişimini geriletiyor
KAYNAK: İHA

Erken yaşta telefon, tablet ve televizyona uzun süreli maruz kalmanın çocuklarda obezite, duruş bozukluğu ve uyku sorunları gibi sağlık risklerine yol açtığı biliniyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet İbrahim Bektaşoğlu, ekranın bu fizyolojik etkilerinin yanı sıra, çocuklarda gelişimsel geriliklere de sebep olabileceğini ifade ediyor. Özellikle ekranın, çocukların zekâ gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ve zekâ testlerinde 15 puana kadar düşüşe neden olabileceğini belirtiyor.

Ekranın Sözel Gelişime Etkisi

Ekran maruziyeti, çocukların sözel gelişimini olumsuz etkileyebilir. Uzm. Dr. Bektaşoğlu, ekrana maruz kalan bebekler ve çocukların göz teması kurmakta ve diyalog geliştirmekte zorlandıklarını, bu durumun da uzun vadede çocukların sosyal becerilerini gerilettiğini ifade ediyor. Çocuklarda bu tür sorunların, ağır metal zehirlenmesi kadar tehlikeli olabileceğini vurgulayan Bektaşoğlu, bu gelişimsel geriliklerin toplumda yaygınlaştığını dile getiriyor.

Ekran Kullanımının Fiziksel Sağlığa Etkileri

Ekrana maruz kalan çocuklarda obezite, duruş bozuklukları ve uyku sorunları gibi fiziksel sağlık problemleri yaygın olarak görülüyor. Uzm. Dr. Bektaşoğlu, özellikle yemek seçme gibi davranışların ekran maruziyeti arttıkça daha belirgin hale geldiğini belirtiyor. Çocukların damak tadı değişirken, pütürlü ve nötr tadı olan gıdalara karşı toleransları azalıyor. Bu durum, çocukların sebzelerden uzaklaşmasına ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları geliştirmelerine yol açabiliyor.

Ekran Maruziyetinin Sosyal ve Duygusal Etkileri

Ekran maruziyeti, çocuklarda agresiflik, sosyal donukluk ve tatminsizlik gibi duygusal ve sosyal problemlere de neden olabilir. Uzm. Dr. Bektaşoğlu, ekranın çocuklarda hırçınlık ve öfke nöbetlerini artırabileceğini belirtiyor. Ayrıca, otizm tanısı konulan çocukların sayısında artış olduğunu ve bu durumun büyük ölçüde aşırı ekran kullanımından kaynaklandığını ifade ediyor. Çocukların ekran nedeniyle oyuncaklara ve diğer etkinliklere ilgisini kaybettiğini belirten Bektaşoğlu, bu durumun çocukların tatminsizlik hissetmelerine yol açtığını vurguluyor.


 

Yorumlar
Z
Zuhal Ece 2 hafta önce
Now TV...Sözcü TV...Halk TV..benimde izlediğim sevdiğim kanallar...AMA bu kanallar artık başıboş sokak köpekleri tarafından sakat kalan,parçalanan ve ölen çocukların, yaşlıların haberlerini ASLA yapmıyor...bir kedi ya da köpeğin başına bir şey gelince ayağa kalkıyorlar..İNSAN hayatı neden değerli değil..mama lobisi bu kadar mı güçlü?
BEĞENME
0
CEVAPLA
İstanbul Avcılar'da Çöp Konteynerine Atılan Yeni Doğmuş Bebek Olayında Anne Gözaltına Alındı

İstanbul Avcılar'da Çöp Konteynerine Atılan Yeni Doğmuş Bebek Olayında Anne Gözaltına Alındı