Kırşehir Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Erbay, yaz mevsiminde artan ishal vakalarına dikkat çekerek, kişisel hijyen kurallarının ihmal edilmesinin ishal olma riskini artırdığını belirtti.
Kişisel Hijyenin Önemi
Dr. Kübra Erbay, 'Kişisel hijyen şartlarının düşük olduğu durumlarda hastalık kişiden kişiye bulaşabilir. İshalin diğer yayılma yolu ise hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış yiyeceklerin muhafaza edilmesidir. Kirli sularda yakalanmış deniz ürünleri de akut bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir'dedi. İshalin bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini ve bebekler ile küçük çocuklarda daha sık görüldüğünü vurguladı.
Antibiyotik Kullanımı ve Tedavi Yöntemleri
İshal tedavisinde antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu ifade eden Dr. Erbay, 'Bu durumlarda antibiyotik tedavisi gerekmemektedir. İshal kesici ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır' diye konuştu. İshalin tedavisinde doğru hijyen uygulamalarının ve bol sıvı tüketiminin önemine dikkat çekti.
Elleri Yıkamanın Önemi
Ellerin yıkanmasının bağırsak enfeksiyonlarının önlenmesinde en etkili yöntem olduğunu belirten Dr. Kübra Erbay, 'Eller yemeklerden önce ve sonra, yemekler hazırlanmadan önce mutlaka yıkanmalıdır'dedi. Kişisel hijyen kurallarına uyulmasının, ishal vakalarının azalmasında büyük rol oynadığını ifade etti.