Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Amalgam dolgularda cıva tehlikesi

Amalgam dolgularda cıva tehlikesi

Avrupa Birliği'nin amalgam dolgularındaki cıva kullanımını yasaklamasıyla birlikte, dişçilerden cıva zehirlenmesi uyarısı geldi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Amalgam dolgularda cıva tehlikesi
KAYNAK: İHA

Avrupa Birliği'nin (AB) amalgam dolgularında bulunan ve halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen cıva kullanımını yasaklamasının ardından, Fonksiyonel Tıp Ünitesi'nden Dr. Kerem Korkut, vücutta biriken cıvanın insan sağlığına olan etkileri konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Cıvanın zararları neler?

Cıva, tabiatta yaygın olarak bulunan ancak çok küçük miktarlarda bile sinir sistemi toksini etkisi gösteren bir metal olarak tanımlanıyor. Dr. Kerem Korkut, cıvanın merkezi sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkileyebileceğini, hatta gelişim bozukluklarına ve beyin işlevi bozukluklarına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, cıvanın solunması durumunda kimyasal akciğer yangısına, bronşit oluşumuna ve doku yıkımına yol açabileceğini ifade ediyor.

Dr. Kerem Korkut

AB Amalgam Dolguları Yasakladı

Avrupa Birliği, amalgam dolgularındaki cıva kullanımını AB üyesi ülkelerde yasaklama kararı aldı. Bu yasağın 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olması planlanıyor. Bu adım, cıva içeriğinin insan sağlığına olan potansiyel zararlarına dikkat çekiyor.

Uyarı ve Önlemler

Fonksiyonel Tıp Ünitesi hekimi Dr. Kerem Korkut, bilimsel kanıtların kronik cıva zehirlenmesinin sağlık üzerinde ciddi etkileri olabileceğini gösterdiğini belirtiyor. Korkut, 'Cıva zehirlenmesi yıllarca; kronik yorgunluk, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve sindirim sorunları semptomlarını tetikleyebilir. Bu nedenle, cıva zehirlenmesinden korunmak önemlidir' diyor.

'Cıva Düzeyleri Ölçülmeli'

Cıva düzeylerinin ölçülmesi gerektiğine vurgu yapan Korkut, 'Farklı organ ve dokuların farklı miktarda cıva bağlama özelliği bulunduğu bilinen bir durumdur. Bu kanıtlar çerçevesinde, cıva düzeylerinin ölçülmesinde, farklı dokulardaki cıva seviyelerinin birlikte analizinin en doğru yöntemdir' diyor. Hekim, hastalarının farklı dokularını eş zamanlı olarak test ederek cıva toksisitesi üzerine önerilerde bulunuyor.

Dr. Kerem Korkut, amalgam diş dolgularının sağlıklı materyallerle değiştirilmesi, yüksek cıva içeriğine sahip dip balıklarının ve kabuklularının tüketiminin azaltılması, besin desteklerinin kullanılmasının önemli olduğunu ifade ediyor. Bu önlemlerin cıva maruziyetini azaltmaya ve vücudun cıva ile ilişkili zararlara karşı direncini artırmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Fonksiyonel tıp yaklaşımında ise bir doktor ve diyetisyen iş birliği içinde hareket edilmesi gerektiğini sözlerine ekliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Pendik'te Kaymakamlığa Silahlı Saldırı Gerçekleştiren Diğer Şüpheli de Tutuklandı

Pendik'te Kaymakamlığa Silahlı Saldırı Gerçekleştiren Diğer Şüpheli de Tutuklandı