Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık 7 yaşındaki Aye babasının böbreğiyle hayata tutundu

7 yaşındaki Aye babasının böbreğiyle hayata tutundu

Bursa'da ilk kez uygulanan retroperitonoskopik yöntemle, doğuştan böbrek hastası Aye, babasından alınan böbrekle sağlığına kavuştu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
7 yaşındaki Aye babasının böbreğiyle hayata tutundu
KAYNAK: İHA

Suriye uyruklu 7 yaşındaki Aye Ahmet, doğuştan böbrek hastalığı nedeniyle 2 yıldır diyalize bağlı yaşıyordu. Babası Behruz Ahmet, kızının hayatını kurtarmak için böbreğini bağışlama kararı aldı ve Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan operasyonla böbrek nakli gerçekleştirildi.

Ameliyat, Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Murat Demirbaş’ın başkanlığında retroperitonoskopik (kapalı sırttan) yöntemle başarıyla tamamlandı.

Retroperitonoskopik ameliyat nedir?

Prof. Dr. Murat Demirbaş, bu yöntemin hastaya büyük avantajlar sunduğunu belirtti: "Retroperitonoskopik yöntemde, böbrek hastanın sırtından kapalı bir şekilde çıkarılıyor. Bu, karın içinden yapılan laparoskopiye göre daha hızlı iyileşme sağlıyor. Aye, bu yöntem sayesinde kısa sürede iyileşti ve bugün taburcu oluyor."

Böbrek Yetmezliği Nedir?

Böbrek yetmezliği, böbreklerin zamanla işlevlerini kaybetmesi sonucunda atık maddeleri vücuttan yeterince atamamasıyla ortaya çıkar. Hastalık, genellikle yavaş ilerler ve böbrekler tamamen işlevsiz hale gelene kadar belirti vermeyebilir. İdrar azalması, şişme, nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir?

Diyabet: Böbrek yetmezliğinin en sık görülen nedeni, yüksek kan şekeri seviyelerinin böbreklerdeki küçük filtrelere zarar vermesidir.
Hipertansiyon: Yüksek tansiyon, zamanla böbreklerdeki kan damarlarını zorlayarak böbrek fonksiyonlarının kaybına neden olabilir.
Glomerülonefrit: Böbreklerin filtreleme ünitelerinin iltihaplanması böbrek yetmezliğini tetikleyebilir.
Polikistik Böbrek Hastalığı: Kalıtsal bir rahatsızlık olan bu hastalık, böbreklerde kist oluşumuna ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.
İdrar Yollarını Tıkayan Sorunlar: Prostat, böbrek taşları, mesane kanseri gibi idrar yollarını tıkayan hastalıklar böbrek yetmezliği riskini artırabilir.

Böbrek Yetmezliği Belirtileri neler?

Böbrek yetmezliği, genellikle ileri evrelerde belirti vermeye başlar. En yaygın belirtiler şunlardır:

  • İdrar miktarında azalma
     
  • Vücutta ödem (şişme), özellikle ayaklar ve ayak bileklerinde
     
  • Mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık
     
  • Yorgunluk, halsizlik ve konsantrasyon bozukluğu
     
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı
     
  • Uyku sorunları, özellikle sabah gözlerde şişlik


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ABD'den İsrail'e son 1 yılda 17,9 milyar dolar askeri yardım

ABD'den İsrail'e son 1 yılda 17,9 milyar dolar askeri yardım