Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hastalığın nisan ve ekim ayları arasında ortaya çıktığını belirten Büyüktuna, bu hastalığın sıklıkla kene kaynaklı olduğunu ve ateş, kanama ve karaciğer fonksiyon bozukluğu ile karakterize akut bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade etti. Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında tespit edilen bu hastalığın, Erzincan ve çevresini kapsayan geniş bir alanda görüldüğünü aktardı.
Kimler KKKA Risk Grubunda?
Sağlık çalışanlarının ve hayvancılıkla uğraşanların hastalığın risk grubunda olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Büyüktuna, hastalığın bulaşıcılığına dikkat çekti. Hastalığın, insanlara kenelerin kan emmesi veya kenelerin elle ezilmesi sırasında bulaşabileceğini belirten Büyüktuna, veterinerlerin, endemik bölgelerdeki hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının ve tarım ile hayvancılıkla uğraşanların risk altında olduğunu söyledi.
KKKA Belirtileri Nedir? KKKA Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın belirtilerine de değinen Doç. Dr. Büyüktuna, ani başlayan üşüme, titreme, ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, bulantı, kusma ve karın ağrısının hastalığın belirtileri olduğunu ifade etti. Ayrıca, tüm vakaların yaklaşık yüzde 75'inde kanamanın ortaya çıktığına dikkat çekti. Hastalığın tedavisine ilişkin konuşan Büyüktuna, hastalığın tedavisinde destek tedavisinin esas oluşturduğunu belirtti. Uygulanan destek tedavisinin hastanın hem klinik hem de laboratuvar değerlerinin takibi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Korunmada Kontrol ve Elbise Tercihi Önemli
Hastalıktan korunma yöntemlerine de değinen Doç. Dr. Büyüktuna, korunma ve izolasyon önlemlerinin büyük önem taşıdığını belirtti. Hastanın kan ve vücut sıvıları ile korunmasız temastan kaçınması gerektiğini vurgulayan Büyüktuna, kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi. Açık renkli elbiseler tercih edilmesi ve dönüşte vücudun ve elbiselerin kene yönünden kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.