Eskişehir'de Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak görev yapan Hande Soydemir, çocuklar için günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunu vurgulayarak, "Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olur. Bu nedenle çocuğunuzu okula kahvaltı etmeden göndermeyin" dedi.

Okul çağındaki çocukların hızlı büyüme ve gelişme dönemlerinde bulunduğunu vurgulayan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, bu dönemde çocukların hem doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaları hem de yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğini belirtti. Diyetisyen Soydemir, çocukların bu dönemde enerji, protein, kalsiyum, demir ve B grubu vitaminler gibi tüm besin öğelerini doğru besin tercihleri ile alması gerektiğini ifade etti.

Dört ana besin grubunu dengelemek önemlidir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, peynir; et grubunda bulunan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu; ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesinin gerektiğini belirten Diyetisyen Soydemir, mevsimine uygun taze sebzelerin ve meyvelerin tüketilmesini vurguladı. Ayrıca, atıştırmalık olarak vitamin ve mineral açısından zengin taze ve mevsimindeki sebzelerin ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Kahvaltının önemine de değinen Diyetisyen Soydemir, öğrenciler için kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu vurgulayarak, "Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olur. Bu nedenle, öğrencilerin güne yeterli ve dengeli bir kahvaltı ile başlaması okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocuğunuzu okula kahvaltı etmeden göndermeyin" dedi.

Diyetisyen Soydemir, öğrencilerin kahvaltıda yumurta tüketmelerini önerdi. Yumurtanın kaliteli protein ve zengin vitamin ve mineral içeriği nedeniyle kahvaltıda sıklıkla tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Okulda veya evde ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere de dikkat çeken Diyetisyen Soydemir, şeker ve şekerli besinler, cips, yağlı ve tuzlu atıştırmalıklar, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, kuru yemiş ve kuru meyve gibi ara öğünlerin tercih edilmesini önerdi.

Çocukların beslenme çantalarında taşıyabilecekleri besinlere de değinen Diyetisyen Soydemir, özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ile kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyvelerin çocukların okul başarısını olumlu etkileyeceğini ve enerji vereceğini belirtti. Ayrıca, bu gıdaların tatlı isteğini azaltacağını ve çocukları sağlıksız abur-cuburdan uzak tutacağını ifade etti.

Diyetisyen Soydemir, çocuklara verilebilecek ara öğün önerilerini şu şekilde sıraladı:

  • İçecek olarak süt, taze sıkılmış meyve suyu, ayran tercih edebilirler.
  • Beslenme çantasına ana yemek için taze sıkılmış meyve suyu-peynirli ve bol yeşillikli tam buğday ekmeğine sandviç, ayran-simit-meyve, süt-ev yapımı kek, taze sıkılmış meyve suyu-ev yapımı poğaça, ayran veya taze sıkılmış meyve suyu-ekmek arası köfte/tavuk/balık, patates salatası ve 1 bardak ayran gibi seçenekler ekleyebilirler.
Kaynak: İHA