Doç. Dr. Ahmet Özveren, son zamanlarda yayımlanan önemli bir araştırma sonucuna dikkat çekiyor. Araştırmaya göre, obezite ve alkol tüketimi genç yetişkinler arasında bağırsak kanseri vakalarının artmasına neden oluyor.
Doç. Dr. Özveren, Annals of Oncology'de yayımlanan bu çalışmanın önemine vurgu yapıyor. Araştırmanın, Avrupa Birliği ülkeleri ve Birleşik Krallık'ta 2024 yılı için kanserden ölüm oranlarını öngördüğünü belirtiyor.
Gençler Arasında Artan Bağırsak Kanseri Vakaları
Araştırma sonuçlarına göre, Avrupa genelinde kanserden ölüm oranları azalırken, genç yetişkinlerde kolorektal kanser sıklığında bir artış yaşanıyor. Bu durum özellikle 25-49 yaş aralığındaki kişilerde dikkat çekiyor. Doç. Dr. Özveren, bu artışın temel sebeplerini aşırı kilo ve obeziteye bağlıyor.
Bağırsak Kanserinde Artışın Nedenleri
Doç. Dr. Özveren, araştırmanın yazarlarından Prof. La Vecchia'nın açıklamalarına da yer veriyor. Gençler arasında bağırsak kanseri vakalarının artmasında temel faktörler arasında aşırı kilo, obezite, yüksek kan şekeri düzeyleri ve diyabet bulunuyor. Ayrıca, Orta ve Kuzey Avrupa ile Birleşik Krallık'ta alkol tüketimindeki artışlar ve fiziksel aktivitedeki azalmalar da rol oynuyor.
Özveren şunları söylüyor: 'Ek nedenler arasında Orta ve Kuzey Avrupa ile Birleşik Krallık'ta zaman içinde aşırı alkol tüketimindeki artışlar ve fiziksel aktivitedeki azalmalar yer alıyor. Alkol tüketimine erken başlanması, bağırsak kanseriyle ilişkilendirilmiştir. Fransa ve İtalya gibi alkol tüketiminin azaldığı ülkelerde bu kanserden ölüm oranlarında bu kadar belirgin bir artış yaşanmamıştır. Erken başlangıçlı bağırsak kanseri, yaşlılarda teşhis edilen bağırsak kanserine kıyasla daha agresif olma eğilimindedir ve hayatta kalma oranları daha düşüktür. Çalışma yorumunda hükümetlere, bağırsak kanseri taramasının 45 yaşından başlayarak daha genç yaşlara kadar genişletilmesi önerilmiştir. Bu çalışma ve tespit AB ve Birleşik Krallık için yapılmış olsa da sonuçları itibariyle toplumun uyarılması, aşırı kilo ve alkol tüketimine dikkat çekilmesi açısından önemli.'
Erken Teşhis Önemli
Çalışmanın sonuçlarına göre, bağırsak kanseri taramalarının 45 yaşından başlayarak daha genç yaşlara kadar genişletilmesi öneriliyor. Erken teşhisin önemi vurgulanıyor çünkü erken başlangıçlı bağırsak kanseri, daha agresif olabiliyor ve hayatta kalma oranları düşük olabiliyor.
Toplumu Uyardı
Doç. Dr. Ahmet Özveren, çalışmanın sonuçlarının önemini vurgulayarak, toplumun aşırı kilo ve alkol tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.