Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’ne bağlı yaşlı evlerinde kadınlar, geleneksel el işçiliğini sanatla buluşturarak amigurumi oyuncak yapımını öğrendi. Ürettikleri 5 bin anahtarlık sayesinde 60 bin lira gelir elde eden kadınlar, üretimin kendileri için yalnızca ekonomik bir katkı sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda sosyal hayata katılım açısından da önemli olduğunu belirtti.
Yaşlı Evleri Kadınları Üretime Teşvik Ediyor
Muratpaşa Belediyesi, 60 yaş ve üstü kent sakinlerine yönelik çalışmalarını 2014 yılında başlattı. Dünya Yaşlılar Günü’nde Falez 2 Park’ta açılan ilk yaşlı evi, zamanla Fener, Soğuksu, Kızılsaray ve Konuksever mahallelerine de yayıldı. Bugün 7 bin üyesi bulunan yaşlı evlerinde, kadınlar üretimin bir parçası haline gelerek çeşitli el sanatlarıyla ilgilenmeye başladı. Emekli ve yaşlı kadınların ekonomik hayata katılımını destekleyen bu proje, ODTÜ Mezunlar Derneği Antalya Şubesi iş birliğiyle hayata geçirildi. Kadınlar eğitim aldıktan sonra ürettikleri amigurumi anahtarlıkları satışa sundu. Bu kapsamda ODTÜ Mezunlar Derneği Antalya Şubesi tarafından 5 bin anahtarlık satın alınarak kadınlara 60 bin liralık bir gelir sağlandı.
Kadınlardan Amigurumi ile Ekonomik Kazanç
Eğitim süreci sonunda ürünlerini satarak gelir elde eden kadınlar, “İlk başta vakit geçirmek için başladık, şimdi kazanç sağlıyoruz” diyerek üretmenin kendileri için sadece ekonomik bir destek olmadığını, aynı zamanda sosyal hayata daha fazla katılım sağladıklarını ifade etti.