DİKKAT! Sürekli takip edin! Uçuşlarınız iptal olabilir DİKKAT! Sürekli takip edin! Uçuşlarınız iptal olabilir

Arda KIR

Basın açıklaması öncesi 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde İKK adına açıklama yapan ŞPO Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, “Bugün 17 Ağustos 1999 Depreminin üstünden tam 24 yıl geçti. 17 Ağustos Depreminden hiç çıkarım yapamamış olacağız ki 6 Şubat’ta daha da büyük bir felaket ile karşılaştık. Tüm ayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz. Sadece anmak söylemde kalır artık bir şeyler yapmak lazım…Yoksa yine yeniden her şey için çok geç olacak. Doğa mutlaka doğadan aldıklarımızı kat kat geri alır ve Doğa asla affedici olmaz. Doğaya uyumlu, bilime yönelik işler yapmalıyız ki geçmişte yaşananlardan ders aldığımızı göstermeliyiz… Ülkemizdeki deprem gerçekliğini unutmazken, gerekli önlemlerin ivedilikle alınmasını, bir daha böyle ağır yıkımlar ve can kayıpları yaşamamamızı temenni ediyoruz. Dirençli kentler için; mühendise, mimara ve şehir plancısına sahip çıkılmalı, değer verilmeli, hakları korunmalıdır. Doğa affetmez” ifadelerini kullandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Derya Ünver, “Yapılan yeni zamlar ve vergi artışlarıyla hayat koşullarının günden güne zorlaştığı açıktır.  Uzunca bir süredir uygulanan başarısız ekonomi politikaları sebebiyle, alım gücü iyice düşen geniş halk kesimlerinin hayatını daha da zorlaştırmaktadır. Durum Antalya özelinde daha da vahim bir hal almaktadır. Pandemi ile başlayan, Rusya-Ukrayna savaşı ve deprem felaketi ile devam eden olumsuzluklar silsilesi ülkemizin genelinde sosyo-kültürel yaşantıdan ekonomiye kadar birçok alanda kırılganlığı arttırsa da yaşanılan olumsuzlukların negatif etkisi, şehrimiz Antalya’ da çok daha şiddetli hissedilmiştir. Pandemi şartlarında, ekonomide oluşan erozyon sonrası savaş ve deprem felaketi nedeniyle oluşan göç şehrimizde, başta emlak ve kira fiyatları olmak üzere; etkileşimli olarak birçok sektörü sarsmış, neticede oluşan ekonomik çöküntü hem özel sektör hem de kamuda ‘her emekçi gibi’ mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşantısını da derinden etkilemiştir” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRET GÖZDEN GEÇİRİLSİN”

“Bilindiği üzere barınma, gelişim hiyerarşisinde en temel ihtiyaçtır” diyerek Antalya’da ki kira artışlarına dikkat çeken Başkan Derya Ünver, “Yaşam alanlarımızı şekillendirmeden, en temel ihtiyaçlarımızın üretimine kadar insanlığa türlü konfor oluşturan, teknik insanların refahı tabiatı gereğince önem arz etmektedir. Bu kapsamda özel sektörde çalışan birçok meslektaşımızın aylık kazançları ile Antalya’ da kira masraflarını bile karşılamakta güçlük çektiğini görmek son derece üzücüdür. Yıllarca TMMOB ile SGK arasında yapılan protokoller ile mühendis, mimar ve şehir plancıların asgari ücreti teminat altına alınırken, 2017 yılında SGK’ nın protokolü tek taraflı feshi ile süreç maalesef sonlanmıştır. Zanaat meslekleri dahil her meslek grubu için yapılan işin niteliğine bağlı olarak ilgili odalar tarafından en alt ücretler belirlenebilir durumdayken; insanların konforu ile can ve mal güvenliğini doğrudan etkiyen- teknik işleri gerçekleştiren mühendis, mimar ve şehir plancılarının alacağı en alt ücretin belirlenemiyor olması manidardır. Yaşanan ekonomik çöküntüde teknik insanların refahı için asgari ücret protokollerinin ivedilikle tekrar gündeme alınması için SGK’ ya çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.

“YARAMIZA MERHEM OLMADI”

Başkan Ünver, “Kamuda çalışan meslektaşlarımız için de benzer durumlar geçerlidir. Toplu sözleşme süreçleri sadece maaş artışı pazarlığı yapılan değil, emekçilerin çalışma yaşamına ilişkin ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına çözüm aranan süreçlerdir. Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımız ekonomik ve sosyal haklar açısından oldukça ciddi kayıplar yaşamıştır. Ekonomik koşulları, üstlendikleri sorumluluklara ve almış oldukları eğitime uymayan bir düzeye geriletilmiştir. Meslektaşlarımız, 2023 yılının ikinci altı ayında alınacak maaş zamları ile birlikte özlük haklarında iyileştirme yapılmasını da beklemekteydi. Ancak, açıklanan yüzde 17.55 ve seyyanen 8 bin lira maaş zammı, meslektaşlarımızın içinde bulunduğu derin yoksullaşmaya ve alım gücü kaybına çözüm olmamıştır” dedi.

“HAYAT ZORLAŞIYOR”

Başkan Ünver, “Meslektaşlarımızın maaşlarındaki artış; resmi enflasyona mahkum edilmiş, geçmiş kayıplar telafi edilmemiş, özlük haklarında iyileştirme gerçekleştirmemiştir. Yapılan zam meslek grupları arasındaki gelir uçurumunu da kapatmamaktadır. Son yıllarda hekim ve hakim-savcı gibi diğer meslek gruplarına yapılan ekonomik iyileştirmelere benzer iyileştirmelerin meslektaşlarımıza da ek olarak yapılması gerekmektedir. Bu sebeplerle, kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesiyle ilgili taleplerimizi buradan yeniliyoruz. Zam, vergiler ve uzun yıllardır devam eden ekonomik kriz nedeniyle alım gücü iyice düşen geniş halk kesimlerinin hayatı günden güne zorlaşmaktadır. Yapılan yeni zamlar ve vergi artışlarıyla hayat koşullarının daha da zorlaştığı bu günlerde taleplerimizi yeniliyor, TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak gerek kamu gerekse özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın haklarının takipçisi olmaya kararlı olduğumuzu vurguluyoruz” dedi.

Editör: Kamer Durdu