Mersin'in Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi'nde biber toplama sezonunun sonlarına yaklaşılırken, salça üretimi de başladı. Özellikle çarliston, kapya ve sivri biberlerden üretilen hem acı hem de tatlı salçalar, bölge halkı için önemli bir gıda kaynağı.

A W247667 05 Result

Biberlerin Toplanması ve Hazırlanması

Olgunlaşan biberler, seralardan toplanarak salça yapımı için hazırlanıyor. Toplanan biberler öncelikle temizlenip tohumları çıkarılıyor ve yıkandıktan sonra çuvallara konularak tuzlanıyor. Tuzlanan biberler, iki gün boyunca güneş altında bekletilerek sarı suyunun çıkması sağlanıyor.

A W247667 03 Result

Salça Nasıl Yapılır?

Son aşamada tekrar yıkanan biberler, makine yardımıyla çekilerek püre haline getiriliyor. Naylondan hazırlanan havuzlara dökülen bu püreler, yaklaşık 8-9 gün boyunca güneş altında bekletilip suyunu çekerek ev kıvamına ulaşıyor.

A W247667 06 Result

Yunanistan'da 2024 Asgari Ücret Açıklandı Yunanistan'da 2024 Asgari Ücret Açıklandı

Salça üreticisi Ali Yenen, yaptıkları salçaya olan yoğun talebi şöyle açıkladı: '18 yıldır salça yapıyorum. Tarladan toplanan kırmızı biberler depoya getiriliyor, burada sapları koparılıp çekirdekleri çıkarılıyor. Yıkayıp çuvalladıktan sonra iki gün güneşte bırakıyoruz. Ardından yer altı dalgıç suyuyla yıkayıp iki saat sonra makine ile çekiyoruz. Elde edilen püreyi havuzlara koyuyoruz. Bu salçanın doğal olması nedeniyle talebi çok ve yetiştiremiyoruz.'

A W247667 01 Result

Salçanın Kilosu Kaç TL?

Ali Yenen, acı ve tatlı salçanın kilosunun 250 TL'den satıldığını belirtti ve şunları ekledi: 'Salçanın ömrü üç yıldır, güneşte kalmadığı sürece bozulmaz.'

A W247667 07 Result

Mersin Mut'ta beyaz incir hasadı başladı Mersin Mut'ta beyaz incir hasadı başladı

A W247667 04 Result

Kaynak: İHA