Mersin'in Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi'nde biber toplama sezonunun sonlarına yaklaşılırken, salça üretimi de başladı. Özellikle çarliston, kapya ve sivri biberlerden üretilen hem acı hem de tatlı salçalar, bölge halkı için önemli bir gıda kaynağı.
Biberlerin Toplanması ve Hazırlanması
Olgunlaşan biberler, seralardan toplanarak salça yapımı için hazırlanıyor. Toplanan biberler öncelikle temizlenip tohumları çıkarılıyor ve yıkandıktan sonra çuvallara konularak tuzlanıyor. Tuzlanan biberler, iki gün boyunca güneş altında bekletilerek sarı suyunun çıkması sağlanıyor.
Salça Nasıl Yapılır?
Son aşamada tekrar yıkanan biberler, makine yardımıyla çekilerek püre haline getiriliyor. Naylondan hazırlanan havuzlara dökülen bu püreler, yaklaşık 8-9 gün boyunca güneş altında bekletilip suyunu çekerek ev kıvamına ulaşıyor.
Salça üreticisi Ali Yenen, yaptıkları salçaya olan yoğun talebi şöyle açıkladı: '18 yıldır salça yapıyorum. Tarladan toplanan kırmızı biberler depoya getiriliyor, burada sapları koparılıp çekirdekleri çıkarılıyor. Yıkayıp çuvalladıktan sonra iki gün güneşte bırakıyoruz. Ardından yer altı dalgıç suyuyla yıkayıp iki saat sonra makine ile çekiyoruz. Elde edilen püreyi havuzlara koyuyoruz. Bu salçanın doğal olması nedeniyle talebi çok ve yetiştiremiyoruz.'
Salçanın Kilosu Kaç TL?
Ali Yenen, acı ve tatlı salçanın kilosunun 250 TL'den satıldığını belirtti ve şunları ekledi: 'Salçanın ömrü üç yıldır, güneşte kalmadığı sürece bozulmaz.'