Turizm firmalarının faaliyet göstermesi için zorunlu tutulan 'Turizm İşletmesi Belgesi' düzenlemesi, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edildi. AYM, düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 9 aylık süre tanıdı. Belgeleri olmadığı gerekçesiyle 4 binin üzerindeki konaklama tesisi kapatılmıştı. Antalya Turistik Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Alp Özel, "Şu anda bakanımızdan ve bakanlığımızdan tek talebimiz bu yasanın hızlı bir şekilde revize edilmesi ve turizm sezonuna yetiştirilmesi." açıklamasını yaptı. Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik de “İşletmecilerimizin gelişmeleri takip etmesi önem taşımaktadır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2021 yılında, turizm işletmelerinin faaliyet göstermesi için zorunlu tuttuğu Turizm İşletmesi Belgesi düzenlemesi, Cumhuriyet Halk Partisi'nin başvurusu üzerine AYM tarafından 24 Mart 2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararla iptal edildi. Yasa değişikliğiyle tüm konaklama tesislerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge alma zorunluluğu getirilmişti. AYM, bu zorunluluğu kaldırarak konaklama tesisleriyle ilgili ruhsat yetkisini belediyelere geri verdi.

4 Bin Tesis Kapanmıştı Aym İptal Etti! Antalya'da Turizmciler Bakanlığın Revizesini Bekliyor  2

AYM İptal Etti Ama 9 Ay Süre Verdi

AYM, kararın yürürlüğe girmesi için bakanlığa 9 aylık süre tanıdı. Sektör temsilcileri, düzenleme sonrası 4 binin üzerinde konaklama tesisinin kapatıldığını, belediye belgeli tesislerin yeniden açılması gerektiğini, turizm sezonu açılmadan, küçük ve orta ölçekli otelleri temsil eden sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak bakanlığın yeni düzenlemeyi yapmasını istedi.

4 Bin 380 Konaklama Tesisi Kapatıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 25 bin 908 otelden 4 bin 380'inin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı bu kapsamda iptal edildi. Halen 7 bin 5'i Turizm İşletmesi Belgeli, 14 bin 523'ü Basit Konaklama Belgeli olmak üzere toplam 21 bin 528 konaklama tesisi faaliyetini sürdürüyor. Bu değişiklik sebebiyle kapatılan oteller AYM'nin iptal kararıyla umutlandı.

Alanya'da Otomobil Şarampole Uçtu! Sürücü Yaralı Kurtarıldı Alanya'da Otomobil Şarampole Uçtu! Sürücü Yaralı Kurtarıldı

4 Bin Tesis Kapanmıştı Aym İptal Etti! Antalya'da Turizmciler Bakanlığın Revizesini Bekliyor  4

"Tek Talebimiz Yasanın Revize Edilmesi ve Turizm Sezonuna Yetiştirilmesi"

AYM'nin Kültür ve Turzim Bakanlığı'na bu yasadaki normların yeniden belirlenmesi için 9 aylık süre verdiğine işaret eden Antalya Turistik Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Alp Özel şunları söyledi:

“Biz bu yasa çıkmadan önce küçük ve orta ölçekli oteller olarak bunun içinde olmayı çok istedik. Ama pek içinde olamadık. Daha doğrusu bize pek soran olmadı. Şu anda bakanımızdan ve bakanlığımızdan tek talebimiz bu yasanın hızlı bir şekilde revize edilmesi ve turizm sezonuna yetiştirilmesi. Önümüzdeki bir-iki ay içerisinde bunu hızla çıkartırsak, bizlerin de bilgi ve görüşü alınırsa bazı aksaklıkları gidermiş oluruz."

"Her Zaman Göreve Hazırız"

Türkiye'de 4 binin üzerinde otelin kapatıldığını hatırlatan Alp Özel, “Bu kapatılan otellerin bazıları sistem olarak uygun olmayabilir. Ama biliyoruz ki bazıları da Türk turizmine yıllardan beri hizmet veren kadim tesisler. Bunlarla ilgili büyük sıkıntı var ve bunları değiştirebiliriz. Yine tarihi sit alanlarındaki işletmelerle ilgili bazı sorunlar var. Küçük şehir otellerinin birçok sıkıntısı var. Tüm bunlarla ilgili düzenlemeler için hızlı bir çalışma yaparsa bakanlığımız biz de her türlü desteği vermeye hazırız. Bu karar sonrası telefonlarımız susmuyor, Türkiye'nin her yerinden otelci arkadaşlar arıyor, 'Siz ne yaptınız? Nasıl olacak? Kapatılan oteller için açılma ihtimali var mı?' diye soruyorlar Tabii var ama dediğimiz gibi bakanlığımızın hızlı bir çalışma yapması çok değerli. Heyecanla bekliyoruz. Katkı koymak için de çok hevesliyiz, çok istekliyiz, her zaman göreve hazırız." dedi.

4 Bin Tesis Kapanmıştı Aym İptal Etti! Antalya'da Turizmciler Bakanlığın Revizesini Bekliyor  5

Alanya Belediye Başkanı Özçelik: İşletmecilerimiz Gelişmeleri Takip Etsin

AYM'nin iptal kararına ilişkin sosyal medyadan açıklama yapan Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, “Kararla, belediyemiz basit konaklama tesislerine ruhsat verme yetkisini yeniden kazandı. Söz konusu bu karar, apart oteller ve pansiyonlar için önemli bir adım niteliğini taşıyor. Ayrıca turizm bölgesi imar planlama yetkisi de tekrar belediyemize geçti. Karar, 24 Eylül 2025'te yürürlüğe girecek. Bu süreçte yeni yasal düzenlemeler yapılabilir. İşletmecilerimizin gelişmeleri takip etmesi önem taşımaktadır" dedi.

4 Bin Tesis Kapanmıştı Aym İptal Etti! Antalya'da Turizmciler Bakanlığın Revizesini Bekliyor  3

"Önümüz Turizm Sezonu"

AYM'nin kararını değerlendiren Avukat Neslihan Çan Türkmen şu açıklamayı yaptı:

“Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları kural olarak yayım tarihinde yürürlüğe girer. Fakat AYM'nin gerekli görülmesi halinde, yürürlük süresini 1 yıla kadar erteleme hakkı var. AYM'nin bu kararda yürürlük süresinin 9 ay ertelemesinin hukuk mantığında bir temeli var. Yasal düzenlemelerin yapılması ve mağduriyet yaratmayacak şekilde ortaya konulması amaçlanmaktadır. Fakat 9 aylık süre, turizm sektöründe işletmeleri olan ve ekmeğini, gelirini buradan kazanan insanlar için çok ciddi külfet. Çünkü önümüz turizm sezonu ve insanlar yıllardır zaten mağduriyet yaşamakta."

"Ciddi Hak İhlali Var"

Çok ciddi hak ihlali olduğunu ifade eden Avukat Türkmen, "Zaten yanlış olduğu tespit edilen hükümlerin uzun süre uygulanmaya devam edilmesi yine anayasaya aykırılık teşkil ediyor. O yüzden TBMM'nin de turizm sezonuna başlamadan önce derhal gerekli yasal düzenlemelerin önünü ivedilikle açması gerekmektedir" dedi.

Kapatılan İşletmeler Ne Yapacak?

Yasa değişikliği kapsamında 4 binin üzerinde konaklama tesisinin kapatılmış olmasının ortaya çıkardığı sıkıntılara vurgu yapan Avukat Türkmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hukuk güvenliği demek sadece yasaların anlaşılır olması demek değildir, var olan yasaların hiçbir tereddüde mahal bırakılmaksızın derhal uygulanmasının önünün açılması anlamını taşır. Bu aşamaya kadar iptal edilen, ruhsatları alınamayan, bakanlığa müracaat edip yeni ruhsat alan, arada iş yerleri kapanan ve şu anda ne tür bir başvuruyla ruhsatların yenileneceğini bilmeyen birçok işletmeci var. Bu kararla sevindirici bir haber aldık evet, artık yasal düzenlemelerin normal rutine girmesini bekliyoruz. Ama 9 ay boyunca bilemiyoruz, yeniden belediyeye mi ruhsat başvurusu yapılacak, bakanlıkça mı ruhsatlandırmalar yapılacak? İptal edilen ruhsatlara ilişkin geri dönüş olacak mı? Vatandaşın, işletmelerin üzerine yeni ruhsat başvurusuyla külfetler yüklenecek mi bilemiyoruz. Bu da bizim hukuk güvenliğimizi tehlikeye düşürüyor. Burada kanunun belirlenebilir olması çok önemli, devletimizin ve Meclisimizin görevi var olan ve iptal edilen ruhsatların vatandaşlara herhangi bir külfet vermeksizin yeniden aktif hale getirilmesi ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin belirlenebilir, bilinebilir hale gelmesidir."

Antalya 2025 Turizm Sezonuna Düşüşle Başladı! Antalya 2025 Turizm Sezonuna Düşüşle Başladı!

Kaynak: DHA