Türkiye’de son dönemde derinleşen yoksulluk sebebiyle birçok yurttaş sağlıksız ucuz ürüne yöneldi. Türk-İş Konfederasyonu’nun verisine göre 2025’in Mart ayında açlık sınırının 23 bin 615 TL, yoksulluk sınırının ise 76 bin 922 TL olduğu açıklanmıştı. Alım gücünün düşmesi sebebiyle birçok dar gelirli merdiven altı ürüne yöneldi. Sağlıksız ve zararlı olduğunu bile bile ucuz fiyatlı ürünü alan yurttaşı uyaran Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, denetimi yapılmayan, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onayı olmayan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini belirtti. Zincir marketlerde ise daha uyguna satılan gıda ürünlerinin Tarım ve orman Bakanlığı’nın onayladığı firmalar olduğunu bu ürünlerin sağlıksız olarak nitelendirilmeyeceğini sadece besin değerlerinin farklılıklar gösterdiğini kaydeden Başkan Ali Manavoğlu, “Market dışında, pazarlarda, internet üzerinden satılan gıdalar için aklınıza bir soru işareti gelmeli. Bir anlamda besin değerinin önemli bir noktasından çalınıyor veya içerisinde taklit ve tağşiş olduğu anlamı taşıyor” dedi.
"Bakanlık Onayı Yoksa Alınmamalı"
Başkan Ali Manavoğlu, “Bazen piyasada çok uygun fiyatlı gıda ürünleri görüyoruz. Zincir marketlerin merdiven altı ürünlere göre bir güzel yani var; Bu marketlerdeki ürünler kesinlikle Tarım ve Orman Bakanlığı’na işletme kaydı ve onayı olan firmaların ürünleri geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izni olmayan bir ürün marketlere giremez. Ama fiyatlar arasındaki farklılık olduğunu görüyoruz. Bu fiyat farklılıkları da besin değerleri farkı sebebiyle oluşuyor. Örneğin bir firma kendi markası adı altında piyasada satış yapıyor aynı zamanda da zincir marketlere üretim de yapıyor. Burada ürünü satın alan firma örnek vermek gerekirse ‘ben tam yağlı değil az yağlı istiyorum’ diyor. Bu durumda fiyatta düşüyor. İster istemez sayıları fazla olduğu için üretim anlamında da yüksek bir talep oluşuyor. Bu durumda fiyatı bir nebze düşürüyor” dedi.
"Denetimsiz Ürünlerden Uzak Durulmalı"
Başkan Manavoğlu, “Tarım Orman Bakanlığı’na kaydı olmayan merdiven altı dediğimiz, izlenebilirliği olmayan içerisinde ne olduğunu bilmediğimiz, taklit tağşiş anlamında sıkıntılı ürünler piyasada çok karşımıza çıkıyor. Bu zincir marketlerin gıda güvenilirliği anlamında aldığı önlemler var. Bir çok meslektaşımız bu marketlerde çalışıyor. Fiyatı düşük ürünler, besleyicilik ve değer anlamında düşük olabilir. Örnek verilirse çilekli bir ürünün içerisinde çilek yok sadece binde bir-iki oranında çilek aroması var. Diğer kalan kısım ise tatlandırıcı. Bu tarz tatlandırıcı, renklendirici ve koruyucu maddelerin uzun süreli olarak tüketilmesi mutlaka sağlık konusunda olumsuzluklar yaratır. Ama zincir marketlerdeki ürünlere tam olarak sağlıksız demek doğru değil. Bu marketlerin iyileştirilmeleri var. Kontrol mekanizması bazı marketlerde zayıf. Raflarda tarihi geçmiş ürünler olabiliyor. Bu tarz olumsuzluklar düzeltilmeli. Zincir marketlere Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı vermediği firmaların ürünleri bulunmaz. Merdiven altı ürünlerden uzak durulmalı” dedi.