Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, son günlerde basında yer alan “Emekli maaşlarına haciz uygulanabileceği” yönündeki haberlerle ilgili kamuoyuna bir açıklama yaptı. Ölmez, Yargıtay’ın içtihadı birleştirme kararı üzerine bazı varlık şirketlerinin emeklileri icra tehdidiyle aramaya başladığını belirtti.
Rıza Olmadan Emekli Maaşından Kesinti Yapılamaz
Başkan Ölmez, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesine dikkat çekerek, “Emekli maaşlarından yalnızca SGK prim borçları ve nafaka alacakları için haciz uygulanabilir. Bunların dışında kesinti yapılamaz” dedi.
Yargıtay’ın son kararı hakkında da değerlendirmede bulunan Ölmez, “Karar, yalnızca emeklinin kredi taksitlerine kendi rızasıyla verdiği kesinti onaylarını kapsamaktadır. Rıza ve onay olmadan doğrudan maaşa bloke konulması yasal değildir,” ifadelerini kullandı.
Ekonomik İstikrar İçin Karar Olumlu
Bazı emeklilerin bankalara verdikleri kredi taksit ödeme talimatlarını sonradan geri çekerek yasa boşluğundan yararlanmaya çalıştığını, bu kararın da bu gibi suiistimallerin önüne geçmek için alınmış olduğunu belirten Ölmez, “Bankaların alacaklarını zamanında tahsil edebilmesi, ekonomimizin ve sosyal yapımızın sürdürülebilirliği açısından önemlidir” dedi.
İcra Dairesine Onay Olmadan Haciz Uygulanamaz
Açıklamasında, emeklilerin icra dosyası üzerinden maaşlarına haciz konulabilmesi için usulüne uygun olarak onay vermesi gerektiğini de hatırlatan Ölmez, “Onay verilmediği sürece, emekli maaşına haciz işlemi uygulanamaz” dedi.
Bayram İkramiyelerine Haciz Uygulanıyor
Ölmez ayrıca, maaşlar dışında bayram ikramiyeleri gibi ek ödemelere haciz uygulandığını, bu durumun çok sayıda emekliyi mağdur ettiğini söyledi.
Toplumsal Risk Büyüyor
Verilere göre, 21 Mart 2025 itibarıyla takipteki tüketici kredisi borcu 74,3 milyar TL’yi, kredi kartı borçları ise 74,4 milyar TL’yi aştı. Bu duruma dikkat çeken Ölmez, "Toplumsal ve sosyal yaşam açısından ciddi tehlike" uyarısında bulundu ve tüketici finansmanı için ivedi, bağlayıcı bir yapılandırma modeli önerdi.