Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Türk mutfağındaki 'diken otu' olarak bilinen Melocan otunun sağlık açısından önemli faydalara sahip olduğunu belirtti.
Melocan Otu Nedir?
Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Melocan otunun Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan ve 'diken otu' olarak bilinen bir bitki olduğunu ifade etti. Melocan otunun Latince adının 'Onopordum acanthium' olduğunu ve genellikle 20 metre boyunda, dikenli gövdesi ve geniş yapraklarıyla bilindiğini belirtti.
Türk Mutfağındaki Kullanımı
Türk mutfağında salatalarda ve böreklerde sıkça kullanılan Melocan otunun sağlığa birçok fayda sağladığını dile getiren Prof. Dr. Karabulut, 'Diken otu, hafif acı bir tadı olan, iri ve dikensi yapraklara sahip bir bitkidir. Genellikle çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Turşu ve konserve olarak tüketildiği gibi soğanla kavrularak, süzme yoğurt üzerine içine kırmızı, kara biber ve sumak ile saf zeytinyağı ile kavrularak da servisi oldukça lezzetli olabilir.' dedi.
Melocan Otu Faydaları Neler?
Prof. Dr. Karabulut, Melocan otunun sağlık açısından birçok faydasını şu şekilde sıraladı:
- Ter attırıcı etkisi vardır.
- Kan temizleme özelliği bulunur.
- Romatizma ve iltihap söktürücü özellikleri mevcuttur.
- Kanseri önleme potansiyeline sahiptir.
- Tükrük bezini çalıştırarak sindirim sistemine olumlu etki yapar.
- İç organların düzenli çalışmasını sağlayarak genel sağlığa katkıda bulunur.
- Deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır ve cilt sorunlarını iyileştirebilir.
Uyarı ve Öneriler
Melocan otunun aşırı tüketilmesinin ishale neden olabileceğini belirten Karabulut, bitkisel tedavilerin kullanılması öncesinde uzman bir sağlık profesyoneli ile danışılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bitkilerin etkilerinin bireyden bireye değişebileceği ve yan etkilere neden olabileceği konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.